Spajić povukao amandman o novom zaduženju Vlade
Foto: Screenshot/Odbor

Spajić povukao amandman o novom zaduženju Vlade

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet povukao je amandman na Zakon o budžetu koji se odnosio na novo zaduženje Vlade u cilju refinansiranja postojećih dugova a pod povoljnijm uslovima.

"Radi duha kompromisa, iako žalim za tim jer je amandman odličan za Crnu Goru, ali radi neprovociranja, političkih i drugih konotacija povlačim amandman", kazao je Spajić.

Tokom nastavka sjednice Odbora poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović kazao je da neće podržati amandman koji se odnosi na zaduženje zbog refinansiranja kredita. On je dodao da neće glasati ni za jednu odluku Vlade koja je stigla nakon jučerašnjeg nastupa premijera Zdravka Krivokpaića.

Đurović je zamolio Spajića da povuče amandman jer, kako je kazao, ako bude sastavni dio Zakona o budžetu DF neće glasati za taj dokument.

Predsjednik odbora Vladimir Joković je kazao de će SNP podržati amandman jer se radi o skidanju hipoteke sa Crne Gore i izbjegavanju valutnog rizika, iako kako je kazao, opravdava stavove DF-a.

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da će glasati za amandmane i budžet te da on glasa na osnovu onoga što je na stolu a ne na osnovu toga ko ga predlaže.

"Ja se ne izjašnjavam na osnovu toga da li mi se sviđa premijer ili ministar. Glasam za ono što je u interesu građana Crne Gore. Svako ko danas zbog političkih, partijskih kalkulacija, inaćenja uslovljava donošenje budžeta, neka preuzme odgovornost", kazao je Konatar.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da će podržati amandman i zamolio Spajića da obezbijedi sve pretpostavke kako bi se budžet usvojio. On se saglasio sa stavovima Konatara i kazao da interes građana mora da bude iznad svih.

Amandmani jedan i tri dobili su potrebnu većinu Odbora.

Tokom prvog dijela sjednice Odbora Spajić je kazao da amandman na Predlog zakona o budžetu predstavlja pravnu pretpostavku za refinansiranje kredita za auto-put po povoljnijim uslovima i dodao da se država neće dodatno zaduživati ni po kom osnovu.

On je, pojasnio da je amandman stigao u zadnji trenutak, ali je neophodan zbog predvidivosti, odnosno zato što budžet mora da pretpostavlja kakve se sve eventualnosti mogu desiti u ovoj godini.

„Amandan predstavlja pravnu pretpostavku da ako se nađe način da se refinansira stari nepovoljniji dug koji nas opterećuje i za koji plaćamo 100 miliona godišnje kamata, da se to učini brzo“, rekao je Spajić.

Mogući iznos starih dugova koji bi se mogli refinansirati iznosi do 900 miliona eura.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.