Građani se okupili zbog radova u Cetinjskom manastiru; Nastavak anticrkvene hajke, radi se na sanaciji mokrih čvorova
Okupljanje ispred Cetinjskog manastira, Foto: Pobjeda

Građani se okupili zbog radova u Cetinjskom manastiru; Nastavak anticrkvene hajke, radi se na sanaciji mokrih čvorova

Ispred Cetinjskog manastira građani protestuju zbog radova koji se izvode unutar manastira. Kako je rečeno Radio Cetinju prave se toaleti zbog gostiju koji dolaze u manastir. Iz uptrave Cetinjskog manastira je saopšteno da se posljednjih sedmica vrši zamjena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture tog prostora, koja je od višedecenijske upotrebe dotrajala i ne služi svojoj svrsi.

Građani traže da se radovi obustave dok se nadležne institucije ne izjasne da li uopšte ti radovi mogu da se izvode i dok se ne objavi da li postoji dozvola. Kako Radio Cetinje saznaje dozvole nema i radovi se izvode samoinicijativno.

1

Foto: Radio Cetinje

Intervenisala je Komunalna policija Cetinje i tražila po hitnom postupku da dođe inspektor nadležan za te poslove, koji je navodno na putu prema Cetinju.

Na lice mjesta, došao je i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

Povodom kako su naveli zlonamjernih objava na društvenim mrežama i pojedinim internet portalima o navodnoj devastaciji u Cetinjskom manastiru i današnjeg neprimjerenog ponašanja grupe građana Cetinja u Cetinjskom manastiru i pred njim, Mitropolija crnogorsko primorska se javila sa zvaničnim saopštenjem.

"Kao što je upućenoj javnosti poznato, u Cetinjskom manastiru je 80-tih godina prošlog vijeka, u saradnji sa Muzejima Cetinje i tadašnjom republičkom i opštinskom upravom, obavljena rekonstrukcija manastira u okviru koje je od velikog dijela njegovog unutrašnjeg prostora ustrojen crkveni muzej – Riznica Cetinjskog manastira, radi prezentacije bogatog crkvenog kulturno-istorijskog nasljeđa svim posjetiocima našeg grada. Kao što je svakome razumnome jasno, za potrebe primanja većeg broja posjetioca Cetinjskog manastira i Riznice, bilo je potrebno uraditi odgovarajuće mokre čvorove, što je tada, dakle, prije četrdesetak godina i urađeno", pojašnjava se u saopštenju MCP.

Taj prostor kako pojašnjavaju i dan-danas služi u iste svrhe.

"Posljednjih sedmica se vrši zamjena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture tog prostora, koja je od višedecenijske upotrebe dotrajala i ne služi svojoj svrsi. Nakon uređenja i popločavanja prostora oko Cetinjskog manastira prije petnaestak godina, koje je kompletno izvršeno u organizaciji državnih vlasti, došlo je do pogoršanja situacije, jer se desilo sleganje terena, što je u nastavku dovelo do oštećenja glavnih kanalizacionih vodova", naglasili su MCP.

Zaključuju da su činjenice sledeće: dva mokra čvora u suterenu Cetinjskog manastira su napravljena prije više od četrdeset godina, a danas se vrši njihova popravka, jer su dotrajali. Svaka priča mimo ove služi samo za nastavak anticrkvene hajke i predstavlja namjeran pokušaj dizanja bespotrebnih tenzija i vještačkog izazivanja incidenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.