Protestna šetnja antifašista:
Protestna šetnja u Bijelom Polju, foto: Kodex

Skrnavljenje spomenika narodnog heroja u Niksiću

Protestna šetnja antifašista: "Fašizam neće vladati ni Bijelim Poljem ni Crnom Gorom"

Nakon nemilog događaja u Nikšiću, širom Crne Gore antifašistički pokreti i građani organizovali su protestne šetnje kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo povodom skrnavljenja spomenika narodnog heroja Ljuba Čupića.

Nikšić, grad Ljubin je prvi iskazao nezadovoljstvo a odmah zatim i građani prijestonice Cetinje, glavnog grada Podgorice a danas se i u Bijelom Polju održava protestna šetnja, takođe u organizaciji Udruženja boraca i antifašista Bar, u četvrtak 17. juna, biće održana protestna šetnja pod sloganom “Svi smo mi Ljubo”. Protestna šetnja organizovana je danas i u Bijelom Polju.

20120531944177919083171852008353876605251481n

Foto: Radio Bijelo Polje

Dr. Rajko Stevović počasni predsjednik UBNORa Bijelog Polja obratio se okupljenima riječima:

“Pozdravljam te slobodarsko Bijelo Polje sa mjesta sa kojeg smo zajedno proslavili oslobodjenje našeg grada, 3. januara 1945. godine. Svjedočimo napadima na spomenike naših boraca i antifašista koji su krv prolili za našu slobodu sa ovog mjesta im poručujemo da to neće moći, odbranićemo tekovine naše borbe kao što smo to uvijek radili u ime boraca i antifašista Bijelog Polja i u svoje lično ime, pozdravljam ovaj veličanstveni skup - smrt fašizmu sloboda narodu.”

stevovic

Stevović:Odbranićemo tekovine naše borbe, foto: Kodex

 

Predsjednik Opštinskog odbora Demoktratske partije socijalista Bijelo Polje, Mustajbašić Admir za Kodex kaže, da iako je strijeljan 1942. godine Ljubo živi u svakome od nas i u svakom antifašističkom gradu Crne Gore a njegov slobodarski duh se danas nadvio i nad Bijelim Poljem. 

“Danas smo se skupili svi koji baštinimo antifašističku ideju posebno iz grada koji je imao toliko narodnih heroja i nosilaca partizanske spomenice, da odamo počast njemu prvenstveno a i da jasno damo do znanja da nema mjesta fašizmu u našem gradu. 

Ja lično kao unuk partizanskog borca koji je prošao sva ratišta u Drugom svjetskog ratu, širom bivše Jugoslavije osjećam potrebu da budem sa svojim sugrađanima koji zajedno sa nama dijele ideju antifašizma",  rekao je on.

2007517464417792154983827642070383739641200n

Foto: Radio Bijelo Polje

 

"Naša kuća, Crna Gora je uzdrmana profašistickim ispadima ali ona je postavljena na čvrstim temeljima i danas ćemo i svakoga dana ako bude potrebno podsjećati sve da fašizmu mjesta nema u Crnoj Gori a posebno ne u Bijelom Polju, gradu sa toliko narodnih heroja.

Šaljemo jasnu poruku danas, ima nas dovoljno i računajte na nas, fašizam neće vladati Crnom Gorom” izjavio je Mustajbašić za Kodex.

bp

Mustajbašić:  Crna Gora uzdrmana profašističkim ispadima 

 

Ljubo Čupić je rođen 1913. godine, porijeklom je bio iz Zagarača, potiče iz radničke porodice, koja je jedno vrijeme živjela u Americi, nakon povratka iz Amerike porodica mu živi u Nikšiću. Kao simbol crnogorske antifastičke borbe, 1942. godine je zarobljen nakon bitke sa četnicima na Kablenoj Glavici kod Nikšića a iste godine je izveden na strjelište gdje je nastala i čuvena slika po kojoj je uradjen spomenik u Nikšiću.
Ljubo Čupić je za narodnog heroja proglašen jula 1953. godine a osim junačke istorije i hrabrog osmijeha kao vječna asocijacija na Ljuba i njegov otpor ostao je dobro poznati citat:

“Nikad Crnogorac kukavica nije, smrt ga gleda, on se na nju smije.”

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.