Podrška Francuske u koordinaciji evropskih poslova
Foto: Kancelarija za evropske poslove

Zaključak sa sastanka Kordić i Goden

Podrška Francuske u koordinaciji evropskih poslova

"Strateško opredjeljenje Vlade Crne Gore je izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava i punopravno članstvo u EU“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Kordić, u susret političkoj Međuvladinoj konferenciji, kojom će započeti implementacija  francuske inicijative nove Metodologije, ove sedmice boravi u posjeti ključnim institucijama za koordinaciju EU poslova  u Parizu.

Glavna pregovaračica je posjetu započela sastankom sa Sandrin Goden, generalnom sekretarkom Generalnog sekretarijata  za evropske poslove (SGAE) pri Kabinetu premijera Francuske, koji predstavlja ključno tijelo za koordinaciju evropskih poslova i pozicije Francuske u EU.

Ona je upoznala sagovornicu sa stanjem u pregovaračkom procesu s EU i istakla da će Crna Gora novu metodologiju procesa iskoristiti za jačanje političkog dijaloga sa državama članicama.

"Novu metodologiju procesa, koju je Francuska predložila, treba posmatrati kao afirmaciju jasnije perspektive i ohrabrenje za zemlje Zapadnog Balkana, kojom pokazuju da će EU biti prisutna u regionu, uz insistiranje na ključnim reformama, prije svega u oblasti vladavine prava“, prenijela je Kordić.

Generalna sekretarka, Sandrin Goden je iskazala spremnost da SGAE pruži podršku Kancelariji za evropske integracije u narednom periodu, u vidu ekspertize u oblasti koordinacije evropskih poslova u Crnoj Gori, po uzoru na sistem u Francuskoj.

U tom kontekstu su razmijenjena mišljenja po pitanju dalje komunikacije i konkretizacije buduće saradnja, poput programa stažiranja crnogorskih predstavnika uoči predsjedavanja Francuske Savjetu EU, tvining projekta nakon predsjedavanja, ali i organizacije seminara na kojima bi se obradile konkretne teme i oblasti iz pregovaračkog procesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.