Počeo sastanak Putina i Bajdena: Predsjednici dvije svjetske sile razgovaraju iza zatvorenih vrata
Počeo sastanak dva svjetska lidera, Foto: Tanjug

Počeo sastanak Putina i Bajdena: Predsjednici dvije svjetske sile razgovaraju iza zatvorenih vrata

Predsjednici Sjedinjenih Država i Ruske Federacije Džozef Bajden i Vladimir Putin sastali su se u Ženevi, u vili "La Granž", gdje će održati samit, prvi otkako su obojica na predsjedničkim funkcijama. Očekuje se da razgovori potraju oko pet sati.

Počeo sastanak iza zatvorenih vrata

U vili La Granž u toku je sastanak iza zatvorenih vrata kojem prisustvuju predsjednici dvije zemlje - Vladimir Putin i Džozef Bajden, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken. 

Sastanak oči u oči nada za bolje odnose

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je Džozefu Bajdenu na inicijativi da se sastanu, a predsjednik SAD Džozef Bajden mu je odgovorio da je sastanak oči u oči koristan.

Ruski predsjednik izjavio je pred početak samita da u odnosima dvije zemlje ima mnogo pitanja.

"U rusko-američkim odnosima nakupilo se mnogo pitanja. Nadam se da će naš sastanak biti produktivan", rekao je Putin.

Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovaraju u vili "La Granž" u Ženevi, na svom prvom sastanku, o širokoj lepezi nagomilanih problema u svijetu i o odnosima dvije svjetske sile – bilateralnim vezama, problemima strateške nuklearne stabilnosti, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovida 19 i regionalne sukobe.

Ovo je njihov prvi zvanični susret kao dva predsjednika. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati a odnosi dvije zemalja ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji jer razgovori predsjednika dolaze u trenutku kada su odnosi Amerike i Rusije maltene dotakli dno, kako tvrde obije strane. 

Američki predsjednik koji je u Ženevu doputovao u utorak po podne, naveo je uoči sastanka, da ima podršku zapadnih partnera. 

Bajdenu je ovo prva posjeta Evropi otkako je postao predsjednik Amerike, a prije Samita u Ženevi učestvovao je na skupu sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7 i lidera NATO alijanse u Velikoj Britaniji.

Kako je najavljeno, sastanak dvojice lidera trajati četiri do pet sati, sa pauzama i u različitim formatima, a posle toga biće održane odvojene pres konferencije.

Bajden i Putin su se posljednji put sastali prije tačno deset godina, u martu 2011, i to u Moskvi. Bajden je tada bio potpredsjednik SAD, a Vladimir Putin premijer Rusije.  

Peskov: Odnosi SAD i Rusije lošiji i od vremena Hladnog rata 

Uoči sastanka portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra da su odsustvo komunikacije i trenutno najlošiji odnosi između Moskve i Vašingtona, još od vremena Sovjetskog Saveza, ozbiljan problem u trenutku rastućih izazova od potencijalnih regionalnih sukoba u svijetu.

"Čak i tokom sovjetskog perioda, nedostatak kontakata, nedostatak dijaloga, nije bio tako ozbiljan. Sada se ovaj deficit poklapa sa rastućim potencijalnim sukoba širom svijeta", rekao je Peskov za Tas. 

Kako kaže, na sastanku sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, ruski predsjednik Vladimir Putin će istaći crvene linije koje se ne mogu preći.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno", rekao je portparol Kremlja u intervjuu za televiziju Rosija-1, prenio je Tas.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.