Broj rođenih beba u Njemačkoj u februaru i martu najveći za protekle 22 godine
Ilustracija

Broj rođenih beba u Njemačkoj u februaru i martu najveći za protekle 22 godine

Ove godine je tokom februara i marta u Njemačkoj rođeno više djece nego u tim mjesecima u proteklih više od dvije decenije, prenosi agencija DPA dodajući da to izgleda ima veze sa razvojem pandemije koronavirusa.

Prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku, u februaru se rodilo šest odsto više beba nego februara 2020. U martu ove godine broj novorođenčadi je odskočio za 10 odsto, na skoro 66.000. Posljednji put se u mjesecu martu u Njemačkoj rodilo više od 65.000 beba još 1998.

Statističari su to doveli u vezu sa popuštanjem prvog talasa pandemije koronavirusa i ukidanjem epidemioloških mjera početkom maja prošle godine.

Uobičajen broj porođaja u januaru ukazuje da tokom prvog seta restrikcija kretanja nije bilo više začeća nego inače.

Sličan trend primijećen je i drugde u Evropi, posebno u zemljama koje je pandemija pogodila posebno snažno, poput Španije ili Belgije – u obije zemlje se broj porođaja stabilizovao posle inicijalnog pada.

Istovremeno, u Rumuniji je na svijet došlo za 15 odsto više beba, u Estoniji i Litvaniji za po 13 odsto, a u Holandiji, Finskoj i Mađarskoj za po 10 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.