Majke Srebrenice traže izvinjenje od Leposavića
Ilustracija

Majke Srebrenice traže izvinjenje od Leposavića

Poslanici u Skupštini Crne Gore danas će raspravljati o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je nedavno negirao genocid u Srebrenici.

S druge strane, Majke Srebrenice uputile su otvoreno pismo u kojem traže izvinjenje Leposavića zbog negiranja genocida.

“Na žalost crnogorske i regionalne javnosti čin izvinjenja je izostao, što ide u prilog razmišljanjima da je ministar Leposavić dio nacionalističke politike kojoj je, kroz negiranje genocida i relativizovanje zločina, cilj da ne dođe do pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori, koji pomažu građanima Crne Gore da prihvate i razumiju činjenice u vezi genocida u Srebrenici i što neprestano ukazuju da je masakr u Srebrenici u “zaštićenoj zoni UN-a”, bio najteži zločin počinjen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Važno je da se čuje Pravda”, napominju Majke Srebrenice.

Dodaju da niko više ne može vrijeđati žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti, udruženog zločinačkog poduhvata...

“Mi, preživjele žrtve genocida, nećemo to dozvoliti, i dobro je što se i iz same Crne Gore čuje glas da je to neprihvatljivo. Porazno je za Vladu Crne Gore da u svojim sopstvenim redovima ima ministre koji negiraju genocide i druge ratne zločine, samo zbog svoje nacionalne i vjerske ostrašćenosti i motiva da se po tom osnovu samoidentifikuju sa zločincima. Okupljanje ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava je humana i dobronamjerna aktivnost koja pomaže građanima Crne Gore da se poistovjete sa žrtvama genocida u Srebrenici i iskažu poštovanje i solidarnost sa preživjelim žrtvama genocida, njihovim porodicama, potomcima, sunarodnicima...”, stoji, između ostalog, u pismu.

Napominju i to da su ministra Leposavića prepoznali kao čovjeka koji umjesto da traži istinu, gaji saosjećanje i poštovanje prema majkama i ljubav, on gaji mržnju.

“Bez obzira da li će pod pritiskom građana podnijeti ostavku, bez obzira da li će izostati mudrost i savjest Skupštine Crne Gore da ga napokon razriješi, njegova je politika osuđena na propast. On će zbog mržnje u sebi, kad tad, ostati sam. Koristimo priliku još jednom pozvemo poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da odbace politiku i praksu negiranja genocida u Srebrenici i ratnih zločina i da shodno tome razriješe od daljih dužnosti u Vladi i na javnoj sceni Crne Gore Vladimira Leposavića. Crna Gora zaslužuje da iskorači i da se ne prepoznaje po nacionalizmu, negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca, mržnji i podržavanju velikosrpskih planova”, navodi se u pismu Majki Srebrenice.

Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.