Snimanjem Starog grada, Stare Begove česme i ostrva Stari Ulcinj, započeta realizacija  projekta „DUE MARI”

Snimanjem Starog grada, Stare Begove česme i ostrva Stari Ulcinj, započeta realizacija projekta „DUE MARI”

Snimanjem Starog grada, Stare Begove česme i ostrva Stari Ulcinj u Ulcinju, započeta je realizacija tematskog projekta „DUE MARI”. Ključni rezultat projekta je kreiranje virtuelne turističke rute “Due Mari”. U okviru ove rute, u 360 VR formatu, biće snimljeno najmanje 250 lokaliteta, koji su od najvećeg kulturno-istorijskog i prirodnog značaja za Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

O procesu i benefitima kreiranja ture govori Tamara Đukić, jedna od zaduženih za praćenje realizacije Due Mari Projekta u Ministarstvu.

"Sem već prepoznatih lokacija, poseban akcenat je bio na lokacijama koje do sada nisu bile "otkrivene" i koje ćemo zahvaljujući 360 VR tehnologiji po prvi put "otkriti". Ovo je prvi projekat ove vrste u Crnoj Gori, a koji se sprovodi u cilju diversifikacije turističke ponude i prilagođavanja globalnim tokovima, kako bi promovisali bajkovite ljepote naše zemlje, a ujedno i našeg kulturno-istorijskog nasljeđa. Crnu Goru ćemo učiniti vidljivijom i dostupnijom jer ćemo svijetu biti udaljeni svega par klikova. Ne dovodimo u pitanje potencijalne benefite, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Moram napomenuti da se nadamo da ćemo tokom implementacije IPA III programa imati priliku da nadogradimo ovaj projekat", kazala je Đukić.

1623829326oadcas9d08duaysui1920x1280

Ona je zahvalila Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao pridruženom partneru na projektu, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Ministarstvu odbrane, kao i lokalnim turističkim zajednicama koje su podržali realizaciju projekta na terenu.

Projekat se finansira iz Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora, a na kojem je Ministarstvo ekonomskog razvoja jedan od partnera. Vodeći partner na projektu „DUE MARI” je Ministarstvo turizma i životne sredine Republike Albanije, a ostali partneri su: iz Italije - regionalne vlasti nadležne za turizam, regije Molize i Pulja, Innova Puglia, a iz Crne Gore partner na projektu je i Nacionalna turistička organizacija, te Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kao pridruženi partner.

Hrvatska kompanija „360Provideo“ će realizovati predmetno snimanje i postprodukciju prikupljenog materijala do kraja tekuće godine, a virtuelna turistička tura će biti dostupna na online platformi Due Mari projekta, zajedničkoj za sve tri države, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.