Predsjednik Opštine Nikšić na otkrivanju spomenika Draži Mihajloviću: Poštovanje prema ličnosti koja tek sad isplivava na našu istorijsku scenu
Marko Kovačević na otkrivanju spomenika, Foto: Screenshot, Youtube

2019. godine u Bileći

Predsjednik Opštine Nikšić na otkrivanju spomenika Draži Mihajloviću: Poštovanje prema ličnosti koja tek sad isplivava na našu istorijsku scenu

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević prisustvovao je 2019. godine otkrivanju i osveštanju spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini i četničkom vođi Draži Mihailoviću u Ravnogorskom parku u Bileći u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Dolazimo da iskažemo poštovanje prema jednoj ličnosti koja tek sada isplivava na našu istorijsku scenu u svom punom sjaju i kako bude vrijeme prolazilo tako će i snažnije i snažnije sijati i davati svoj primjer drugima", rekao je tada Kovačević za Radio televiziju Republike Srpske (RTRS).

Kovačević je 14. maja gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti rekao da ne propagira četničku ideologiju.

U Novoj srpskoj demokratiji (NSD) čiji je Kovačević član nije nikakva novost propagiranje četničke ideologije - od lidera Andrije Mandića koji je navodno proglašen i četničkim vojvodom, do jednog od lidera te partije u Beranama Gorana Kikovića koji je bio prisutan na četničkim skupovima u toj opštini.

Kovačević je ranije svoje fotografije u četničkoj uniformi objašnjavao pozorišnim predstavama.

Četnički pokret je nakon sloma Kraljevine Jugoslavije pokušao stvoriti zametak pokreta otpora na fonu odbrane interesa države koja se raspala u Aprilskom ratu 1941. godine.

Međutim, vrlo brzo je taj pokret stupio u otvorenu kolaboraciju, s namjerom da kroz resursnu podršku okupatoru ojačaju svoje pozicije u nastupajućem sukobu sa ostalim kvislinškim pokretima.

No, tek će konflikt sa partizanima odrediti njihovu sudbinu, svodeći ih na tek jedan od poraženih kvislinških pokreta, koji će 1945. zajedno sa ustašama i nacistima bježati pred napadima partizanskih i crvenoarmejskih korpusa.

Mihailovića su nakon Drugog svjetskog rata nove komunističke vlasti osudile na smrt zbog kolaboracije sa okupatorom i ratnih zločina.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.