Đukanović i Rajzing Rajnke

Đukanović i Rajzing Rajnke na sastanku

"Dio vlasti i dalje naklonjen nacionalizmu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke

Uz dobrodošlicu i zahvalnost za inicijativu za nastavak dijaloga, Đukanović je iskazao zadovoljstvo prilikom da detaljno i otvoreno razmijene mišljenja o svim važnim i aktuelnim pitanjima.

On je naglasio da Sjedinjene Američke Države doživljava kao partnera i prijatelja koji je presudno pomogao Crnoj Gori da dođe do svega što imamo danas, i zbog toga je redovna razmjena informacija važna za bolje razumijevanje i dostizanje zajedničkih ciljeva.

Na interesovanje ambasadorke Rajnke o njegovom  viđenju  funkcionisanja kohabitacije, pravcu razvoja Crne Gore i odnosu Vlade, Đukanović je iskazao zabrinutost dešavanjima u proteklih nekoliko mjeseci, nakon njihovog posljednjeg susreta, prije svega izostankom očekivanog snažnijeg otklona dijela aktuelne vlasti od politike nacionalizma, a što ostavlja duboke posljedice po Crnu Goru.

Uprkos tome, iskazao je optimizam da Crna Gora ima snage da pobijedi i ovu nevolju i nastavi sa borbom za evropsku i evroatlantsku budućnost.

Napominjući da kao predsjednik sa iskustvom ima obavezu prema funkcionisanju kohabitacije istakao je da ulaže značajan napor da se dođe do partnerskog razumijevanja u kohabitaciji.

Iako sada, primjećuje lošu namjeru u jednom broju pitanja koja pripadaju Ustavnim nadležnostima u okviru kohabitacije, naglasio je da će nastaviti da istrajava na očuvanju države, što podrazmijeva odbranu njenih institucija i njihovu funkcionalnost.

Ambasadorka Rajnke je uz zadovoljstvo susretom zahvalila Predsjedniku na otvorenosti i detaljnom informisanju o aktuelnim prilikama, što visoko cijeni. 

Ona je kazala da postoje određeni uspjesi u donošenju zajedničkih odluka kao što je izbor načelnika generalštaba, ali da nedostatak povjerenja u kohabitaciji predstavlja glavni izazov, i na tome treba dodatno ulagati napore, podsticati i graditi povjerenje.

"SAD žele funkcionalnu demokratiju koja obezbjeđuje da država bude pouzdan partner i saveznik", zaključila je Rujzing Rajnke.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.