Ko je novi premijer Izraela i kako je zaradio milione?
Naftali Benet

Ko je novi premijer Izraela i kako je zaradio milione?

Naftali Benet (49), koji je u nedjelju položio zakletvu kao novi izraelski premijer, predstavlja otjelotvorenje brojnih kontradikcija koje odlikuju Izrael, navodi AP.

Benet je religiozni Jevrejin, ultra-nacionalista koji je zaradio milione u primarno sekularnom sektoru visoke tehnologije, zalaže se za naseljavanje Jevreja na okupiranim teritorijama, a živi u Tel Avivu i nekada je bio saveznik svoga prethodnika Benjamina Netanijahua, koga je nakon 12-godišnje vladavine smijenio uz pomoć centrista i ljevičara, navodi AP.

Njegova ultra-nacionalistička stranka Jamina osvojila je na martovskim izborima samo sedam mjesta u Knesetu, koji ima 120 poslaničkih mjesta, ali je Benet uspio da se nametne za predvodnika nove političke koalicije.

On se protivi nezavisnoj državi Palestinaca, a snažno se zalaže za izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, što većina Palestinaca i značajan deo međnarodne zajednice vide kao glavnu prepreku za postizanje mira.

"On je lider desnice, zastupa ekstremne stavove u pogledu bezbjednosne politike, ali je istovremeno i veoma pragmatičan", ukazao je Johanan Plesner, načelnik izraelskog Instituta za demokratiju i dugogodišnji Benetov poznanik, koji je s njim služio vojni rok.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.