Za jedan dan bilo oko 730.000 računa, tri puta više nego tokom cijelog januara
ilustracija

Do sada fiskalizovano skoro 17 hiljada privrednika

Za jedan dan bilo oko 730.000 računa, tri puta više nego tokom cijelog januara

U sistemu elektronske fiskalizacije trenutno je skoro 17 hiljada privrednika, saopštio je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović.

Proces fiskalizacije je, kako je rekao, nepovratno krenuo, te da svi poreski obveznici koji se još uvijek nisu fiskalizovali moraju da shvate da je to zakonska obaveza koja se ne može izbjeći.

"Ukupan broj računa je oko 17,7 miliona, i ukupan bruto promet oko 500 miliona eura, dakle fiskalizovanih računa, od čega je negdje 70 miliona eura porez na dodatnu vrijednost. Samo za jedan dan (prekjuče) bilo je negdje oko 730.000 računa, što je tri puta više nego tokom cijelog januara mjeseca i negdje se može izvući zaključak da je proces nepovratno krenuo", kazao je Damjanović za TV Prva.

Istekao je, kaže, period prilagođavanja ili tolerancije, da bi se svi poreski obveznici pripremili, pa bi privredni sektor, kako je rekao, trebalo da shvati ozbiljno svoju zakonsku obavezu, kako bi se proces još više ubrzao.

"U ovom trenutku možemo da kažemo da je više od dvije trećine svih obveznika, da ih zovemo aktivnih obveznika, fiskalizovano, što dovoljno govori o tome da je ipak najveći dio privrede pokazao odgovornost i neku vrstu samosvijesti i da naravno, ne bi sada bilo dobro da te dvije trećine privrednika na svojim leđima nosi teret ove jedne trećine koja još uvijek kasni", rekao je Damjanović.

Inspektori su već počeli da izlaze na teren, da bi, kako je rekao, evidentirali sve one koji su obveznici ovog procesa.

On je, govoreći o fiskalizaciji advokatskih usluga, kazao da uz puno razumijevanje specifičnosti rada advokata, podsjeća da se zakon mora primjenjivati jednako na sve djelatnosti.

“Očekujem da će nastavak pregovora i definisanje nejasnoća kroz podzakonske akte od Ministarstva finansija i socijalnog staranja rezultirati sprovođenjem elektronske fiskalizacije i u ovoj djelatnosti”, rekao je Damjanović,prenosi Mina biznis.

On je ocijenio i da sivo tržište predstavlja najveći rizik za državne prihode.

“UPIC će, uz intenzivnu saradnju sa Upravom policije i međunarodnim partnerima, uložiti maksimalne napore i sve dostupne kapacitete da se obračuna sa švercom cigareta i ostalih akciznih proizvoda”, poručio je Damjanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.