Vukadinović: Osnivanje Demohrišćanske partije sasvim očekivano,DF će izgubiti na snazi
Srđan Vukadinović

Vukadinović: Osnivanje Demohrišćanske partije sasvim očekivano,DF će izgubiti na snazi

28. avgusta aktuelni premijer Zdravko Krivokapić oformiće svoju stranku, tzv. Demohrišćansku partiju. To je saopštio jedan od lidera DF-a Milan Knežević dodajući da je ekspertska Vlada bila samo odskočna daska za formiranje novog političkog subjekta na čijem čelu bi, kazao je Knežević, pored premijera bio i trenutni ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Osnivanje Demohrišćanske partije u ovom sastavu sasvim je očekivano, ocijenio je u razgovoru za Novu M analitičar Srđan Vukadinović. Očekuje da pored premijera i ministra Spajića, i ostali ministri budu dio nove stranke.

"Ovako će se tačno znati šta je Demokratski front, koliko će glasova dobiti u parlamentu, šta su Demokrate i koliko će imati glasova u parlamentu, a šta je ta nova Demohrišćanska partija, odnosno između te partije i SPC u CG biće znak jednakosti. Tako da je puno bolje da se te partije izdvajaju kao politički subjekti, a ne da prave predizborne koalicije gdje pokupe neke strančice koje ne mogu ni jedan posto da dobiju, a žele da imaju uticaja, mnogo više nego što je njihov kapacitet", kaže Vukadinović za Novu M.

Postizbornim djelovanjem premijera su, smatra Vukadinović, izigrani i čelnici Demokratskog fronta, ali i njihovi birači, budući da je najveću izbornu podršku Zdravko Krivokapić dobio upravo od pristalica Fronta.

"Tako da je to prvi nedemokratski potez ove Vlade. Vlada govori o nekom demokratskom karakteru, ali ona je nedemokratska samim tim što ne oličava rezultate izbora. U toj Vladi nema najjače političke grupacije, Demokratskog fronta. Zato se dešavaju ovi problemi, da ucjenjuju jedni druge i da nema rješenja, a da Crna Gora upada u sve dublju političku krizu", kazao je Vukadinović.

Osnivanjem Demohrišćanske stranke, Demokratski front izgubiće na snazi, objašnjava Vukadinović, jer će se pristalice Srpske pravoslavne crkve okrenuti upravo Demohrišćanskoj opciji.

"On više nikad ne može imati 27 mandata, pitanje je i da li može da bude druga grupacija, t lider na tom kraku gdje su Demokrate i koalicija koja čini današnju vlast. U svakom slučaju, možemo očekivati da u budućnosti bude netrepeljivosti između Demohrišćanske stranke i DF-a, i Demokrata i Demohrićana, samo u manjem obimu. Mnogo veća netrepeljivost nego prema DPS-u", naveo je on.

Vukadinović smatra i da Krivokapić sada pokušava da se prikloni svim stranama, ambasadama te medijima, kako bi za svoju novu partiju obezbjedio što veću podršku, ali i da Srpska pravoslavna crkva ostaje najveća potpora premijera na njegovom partijskom putu.

"A bez Srpske pravoslavne crkve i Demohrišćanske partije vanrednih izbora nema. Ni NSD, ni DF, ni Demokrate, a ponajmanje URA mogu da odluče oće li biti vanrednih izbora. Neko drugi odlučuje i on će to odlučiti u nekom religijskom objektu, a odlučiće kada procijene da Demohrišćanska partija može napraviti rezultat na izborima", kazao je analitičar.

Nijedna od političkih grupacija, kaže Vukadinović ne treba da se zavarava da mogu imati uticaja na sprovođenje vanrednih izbora. Dodaje i da su takvi izbori ipak poslednje što bi članovi parlamentarne većine priželjkivali jer su, zaključuje, sigurni da više nikad ne bi uspjeli da dobiju 41 poslanika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.