BP: Pronađeni skeleti 15 lica
Foto: Kodex

Islamska zajednica i Opština da pronađu dostojanstveno rješenje, do kada će se gaziti po grobovima

BP: Pronađeni skeleti 15 lica

Zašto predstavnici Islamske zajednice Bijelo Polje nijesu prisutni i nadziru dok se iskopavaju posmrtni ostaci kod gradske Gasulhane? Zašto se kopanje kostiju vrši građevinskim mašinama koje iste mrve na komade, zašto se ručnim kopanjem ne pokaže poštovanje prema posmrtnim ostacima - pitaju se sa pravom po ko zna koji put građani Bijelog Polja?

Nakon što su sedam dana radovi na izgradnji priključka za pumpu Jugopetrola u Bijelom Polju kod autobuske stanice i gasulhane bili obustavljeni zbog pronalaska ljudskih posmrtnih ostataka, nastavljeni su 5. juna a po rješenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara uz nadzor arheologa. Same troškove istraživanja snosi izvođač. Međutim, posmrtni ostaci su vidljivi i u dijelu za koje izvođač, bočno ispod kolovoza,  nije nadležan a kako stoje stvari tu će i ostati i dalje će se saobraćaj odvijati po grobovima do nekih novih radova i novog uznemiravanja javnosti.

Nikola Borovinić, arheolog Centra za konzervaciju Crne Gore, od 5. juna u Bijelom Polju zadužen je za arheološki nadzor i ekshumaciju posmrtnih ostataka. Borovinić je u izjavi za portal Kodex potvrdio da su do sada pronađeni posmrtni ostaci petnaest lica i da su isti u lošem stanju, čemu su doprinijeli i raniji radovi.

 „Do sada je pronađeno petnaest grobnih cjelina, pokojnici nisu bili u cjelini sačuvani. Razlozi su razni, prekopavanje ulice nekoliko puta, slijeganje terena, ulica je jako frekventna i to je sve pravilo pritisak.  Jako je protočno, uz veliku količinu vode i jaku vlažnost tla što je takođe dosta uticalo na stanje ostataka koji su u lošem stanju“, rekao je Borovinić.

On je podijelio sa nama i neobičnu situaciju. Naime, prilikom iskopavanja pronašli su više skeleta na istom mjestu, u jednom grobu, što nije u duhu običaja pri sahranjivanju muslimana. 

"Mislim da je tokom ranijih radova poremećeno više grobova, da su sakupili kosti koje su vidjeli i zakopali na isto mjesto", kaže arheolog Borovinić.

Prema njegovim riječima, svi ostaci su propisano, kako nalaže profesija i metodologija, spremljeni u zasebne cjeline i  biće predati Islamskoj zajednici nakon završenih iskopavanja koja će dalje  obezbijediti zajedničko grobno mjesto gdje će pokojni biti sahranjeni.

„Sada se skladište a nakon toga će IZ prema običajima iste sahraniti“, kazao je Borovinić.

Arheolog Centra za konverzaciju i arehološka istraživanja za Kodex kaže da su vidljivi ostaci i bočno ali da nemaju rješenje za istraživanje tog dijela.

„Naša zakonska obaveza je da ispratimo trasu koja je ugrožena i planirana radovima, odnosno da sprovedemo zaštitna arheološka istraživanja. Postoje i vide se pokojnici i grobne cjeline koji su u profilima ali s obzirom da nijesu ugrožene daljim radovima nismo u mogućnosti jer to zahtijeva drugi vid istraživanja i drugu zakonsku proceduru da bi se dobila dozvola. Sad smo ograničeni na dio koji je planiran radovima, na trasu rova što je u skladu sa zakonom i važećim propisima“, kazao nam je Borovinić.

1998238202672455918481331181377697747021432n

Radovi nastavljen uz nadzor arheologa, bočno vidljivo još ljudskih posmrtnih ostataka, Foto: Kodex

Pitanje daljeg iskopavanja može pokrenuti bilo koja zainteresovana strana, Islamska zajednica od koje se to očekuje u prvom redu, Opština, Centar za arheologiju...  

Borovinić kaže da Centar u kojem radi nema budžet predviđen za takve inicijative, za koja se moraju obezbijediti određena finansijska sredstva.

Svetomir Stefanović projekt menadžer izvođača 'Energo Invest Group-e'' kazao da  su nakon sedam dana obustave radova  dobili, po dopisu koji su uputili, rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara gdje se dala saglasnost da Centar za konzervaciju i arheološka istraživanja iz Podgorice vrši nadzor nad izvođenjem radova i uz stalno prisustvo arheologa Borovinića, radovi se izvode, kako kaže,  vrlo usporeno.

„Za četiri dana urađeno 6-7 metara ukupno. Pronađeni ostaci ekshumirani i sa velikom pažnjom nadamo se da ćemo za 3-4 dana završiti i taj dio koji je predviđen za iskop trase“, rekao je ranije za Kodex Stefanović.

On je za naš portal potvrdio da trošove arhelološkog nadzora snosi Energoinvest kao socijalno odgovorna kompanija.

„Nadamo se i da će drugi poput nas da se uključe i da imaju isti pristup u ovakvim situacijama“, rekao je Stefanović.

Kada će mrtvi sahranjeni na ovoj lokaciji počivati u miru i kada ćemo prestati da gazimo i kopamo po njihovim grobovima?

Bjelopoljcima je poznato da je na toj lokaciji bilo muslimansko groblje a ranije je više lica svjedočilo o pronalasku ljudskih skeleta i nažalost skrnavljenju grobnih mjesta, nepropisnom odlaganju i neodgovornom odnosu izvđača radova. Najnovije otkriće ponovo je uznemirilo javnost, porodice preminulih i svakog savjesnog pojedinca.

Ispod asfalta grobovi, prekopavaju se po ko zna koji put:
 

 

19916006420569153111395023226433531377524997n1991964782282238455309554411203829279298377n

Građani uznemireni zbog scena kojima svjedoče u svom komšiluku, foto: Čitalac Kodexa

Budući da je potvrđeno da ostataka preminulih ima ispod kolovoza koji nije obuhvaćen radovima koji se sada realizuju, pitali smo Islamsku zajednicu, koja je nadležna za muslimanska groblja šta će dalje preduzeti po ovom pitanju, da li će inicirati dalja istraživanja i snositi troškove istih eventualno u nekom dijelu što sada svakako jeste pogodna prilika, ako već do sada nije bili sličnih inicijativa, budući da su iskopine započete a mehanizacija i stručna lica već  na terenu.

Haris Kurćehajić iz Islamske zajednice Bijelog Polja kazao je Kodexu da ostaci nesumnjivo pripadaju muslimanskom stanovništvu koji su zatrpani prilikom probijanja tada magistralnog a sada lokalnog puta.

19914980111748533996053621687294115273528501n

Foto: Kodex

„Osim kratkih pauza radovi nisu zaustavljani i do sada su otkriveni ostaci od 10 osoba(podatak od petka - prim. autora). Shodno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara nakon završetka ove faze i sačinjenog izvještaja arheologa, Medžlis IZ BP će podnijeti zahtjev i za vršenje sistematskog arheološkog istraživanja na pomenutom lokalitetu”, naveo je Kurćehajić.

Napomenuo je da će svi ostaci biti prebačeni na novu lokaciju gdje će biti ukopani i gdje će im se klanjati Dženaza namaz.

Nadamo se da će ovog puta, svi posmrtni ostaci biti otkriveni, ekshumirani a da će pokojnici biti dostojanstveno sahranjeni i da će pronaći vječni mir na mjestu gdje taj mir neke druge građevinske mašine i novi radovi više neće remetiti.

Da se za to pobrinu dužni su i Islamska zajednica Bijelo Polje, i Opština Bijelo Polje a i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, odnosno resorno ministarstvo. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.