Počelo Evropsko prvenstvo, spektakl u Rimu (Video)

Utakmicom između domaćina Italije i selekcije Turske na Olimpijskom stadionu u Rimu, počelo je 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Prije prvog meča, održana je svečana ceremonija otvaranja.

Priređen je audio-vizuelni spektakl, a izvedena je i oficijelna numera grupe U2 pod nazivom We Are The People.

Na početku svečane ceremonije na Olimpijskom stadionu u Rimu pojavili su se legendarni italijanski fudbaleri Franćesko Toti i Alesandro Nesta.

Na ceremoniji su nastupili talijanski tenor Andrea Bočeli izvedbom pjesme "Nessun Dorma" iz Pučinijeve opere "Turandot", a onda su na scenu "virtuelno" izašli Bono i The Edge iz U2-a uz DJ-a Martina Garrixa i izveli službenu himnu Eura "We Are The People".

 

 

 

Takmičenje će trajati mjesec dana, a finalni susret zakazan je za 11. juli na londonskom Vembliju.

Titulu evropskog šampiona brani Portugal ponovo predvođen jednim od najboljih fudbalera svih vremena Kristijanom Ronaldom, koji je, uprkos činjenici da je napunio 36 godina, imao odličnu individualnu sezonu u dresu Juventusa.

EURO 2020 biće drugi turnir na kojem će nastupiti 24 reprezentacije. Prvi put takav sistem takmičenja primijenjen je prije pet godina na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Ovogodišnji EURO će imati i dva debitanta, a riječ je o reprezentacijama Sjeverne Makedonije i Finske. Makedonci su do istorijskog uspjeha stigli kroz baraž Lige nacije, savladavši Kosovo i Gruziju, prenosi Rtcg.

Biće to i prvo Evropsko prvenstvo čije će se utakmice igrati u čak 11 različitih gradova i država. Čast da ugoste najbolje evropske fudbalere imaće London (Velika Britanija), Rim (Italija), Minhen (Njemačka), Baku (Azerbejdžan), Sankt Petersburg (Rusija), Budimpešta (Mađarska), Sevilja (Španija), Bukurešt (Rumunija), Amsterdam (Holandija), Glazgov (Škotska) i Kopenhagen (Danska).

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.