Đukanović: Očekujem dalji pojačan angažman EU na prostoru Zapadnog Balkana
Đukanović

Đukanović: Očekujem dalji pojačan angažman EU na prostoru Zapadnog Balkana

Pojačana frekvenciji sastajanja na najvišem nivou u našem regionu uz učešće visokih predstavnika EU što svjedoči podizanju nivoa pažnje od strane Evrope prema regionu Zapadnog Balkana (ZB) i šalje jednu obećavajuću poruku da ta evropska budućnost Zapadnog Balkana mogla biti i realna i dogledna, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon učešća na Regionalnom samitu o Zapadnom Balkanu.

Đukanović je podsjetio da je ovo treći u nizu sastanak na tom nivou u vrlo kratkom periodu budući da je nedavno održan sastanak u sličnom sastavu na Brdu kod Kranja, nakon toga sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU)  Boreljom a u najavi je još nekoliko sastanaka počev od samita Berlinskog procesa.

"Ovo je svakako bila prilika da razgovaramo o dva aspekta evropske perspektive našeg regiona, govorili smo o geopolitičkom aspektu ali, rekao bih, tu nemam ništa novo da kažem, stavovi Crne Gore su poznati, što je manje Evrope na ZB to je više prostora za one koji djeluju sa antievropskih pozicija. Mislim da se ta poruka razumjela u Briselu i u važnim evropskim centrima i očekujem dalji pojačan angažman EU na prostoru našeg regiona što je veoma ohrabrujuće i za ono što su evropske aspiracije Crne Gore", rekao je Đukanović.

Drugi aspekt o kojem se razgovaralo je realizacija ekonomsko investicionog plana, plana kojeg je prije otprilike godinu dana predstavio komesar EU Oliver Varhelji.

"U međuvremenu smo imali aktivnosti nacionalnih vlada, i crnogorska vlada je prije otprilike godinu dana predstavila svoje projekte koje kandiduje za taj investicioni okvir. Crna Gora je kandidovala desetak projekata, neki su zaista veoma važni. Tiču se ključnih projekata u oblasti putne infrastrukture, kandidovana je sledeća dionica auto puta od Mataševa do Andrijevice, takođe kandidovana je prva dionica jadransko-jonskog auto puta, kandidovana je ozbiljna rekonstrukcija željeznice od Bara prema Vrbnici, prema granici sa Srbijom, i od Podgorice prema Tirani, takođe, kandidovan je ovaj nedostajući dio puta između Podgorice i Sarajeva od Šćepan Polja do Foče i nekoliko veoma važnih projekata u oblasti informatičke i komunalne infrastrukture", kazao je predsjednik Crne Gore.

SamitoZB2

Istakao je da je pred nama nekoliko veoma važnih mjeseci kada treba analizirati projektnu dokumentaciju na tim projektima da bi već, kako je  kazao, na jesen sredstva koja su namijenjena za infrastrukturni razvoj ZB bila operativna.

"Ja vjerujem da će naša Vlada prije svega i nadležne agencije obaviti svoj dio posla, da ćemo spremno sačekati taj termin, vjerujem da je riječ o nekom oktobarskom terminu ove godine, kada bi ozbiljna sredstva mogla biti na raspolaganju da krenemo sa fazom fizičke realizacije infrastrukturnih projekata koji će bolje povezivati Crnu Goru i region ZB sa EU. Mislim da smo imali jedan vrlo produktivan sastanak i vraćam se sa više optimizma nego ranije", rekao je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.