Policija ispituje pod kojim okolnostima je nastradao Elezović
Rudolf Elezović

Policija ispituje pod kojim okolnostima je nastradao Elezović

Tijelo policijskog službenika Rudolfa Elezovića, čiji nestanak je prijavljen 27. maja, pronašli su prekjuče pripadnici granične policije u rijeci Bojani. Po nalogu višeg državnog tužioca, tijelo je poslato na obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Policija je saopštila da je obdukcija izvršena i da izviđajem rukovodi Više državno tužilaštvo u Podgorici, ali nema informacija o uzroku smrti, odnosno da li je riječ o ubistvu.

Borba protiv švercera

Kako prenosi Pobjeda, nekoliko činjenica istražiteljima mogu biti smjernice u utvrđivanju okolnosti pod kojima je okončao život. Nepobitno je da je Elezović bio u brojnima akcijama protiv kriminalaca koji su pokušavali preko granice da švercuju drogu. Takođe, činjenica je da ga je jedan od njegovih operativnih sagovornika označio kao korumpiranog policajca.

Moguće da je to bilo motivisano osvetom i lažno optuživanje: Elezović je učestvovao u akciji u Ulcinju kojom je presječen značajan šverc droge, pa je i logično da je bio trn u oku onima koji su se bavili ilegalnim poslovima.

Kako prenosi Pobjeda, Elezović je imao kontakte sa saradnicima, kolegama davao informacije koje su pomogle u istrazi raskrinkavanja šverca droge i o tome je obavještavao svoje šefove.

Dobro obaviješteni izvori navode da o svemu što je radio je dokumentovano u službenim zabilješkama i izvještajima.

Elezovićev brat je direktno radio na predmetu kriminalne grupe koja se bavila švercom, pratio je grupu. Jedna od operativnih radnji koja je izvedena su i mjere tajnog nadzora, koje su pomogle da izviđajne radnje napreduju i dođe do konkretnih dokaza.

Osveta

Sve što su braća prikupljala, rezultiralo je značajnim zapljenama droge i hapšenjem grupe krijumčara. Ubrzo nakon hapšenja, jedan od osumnjičenih je odlučio da pred tužiocem ispriča o navodnim nečasnim radnjama Rudolfa Elezovića. Optužio ga je da je uzimao novac od ove kriminalne grupe čiji članovi su pohapšeni upravo zahvaljujući Elezoviću, koje je navodno "puštao ih da rade“.

Na tužiocu je bilo da ispita te navode i pripremano je njegovo saslušanje. Elezović je znao da gradom kolaju glasine o njegovoj navodnoj umiješanosti u šverc droge i pred kolegama ispoljavao nezadovoljstvo, tvrdeći da su te optužbe smišljene radi osvete.

Kolege koje su ga poznavale iz Bara i Ulcinja tvrde isto što je i Elezović pričao, pripremajući se za iskaz pred tužiocem – da je sve smišljeno radi njegove diskreditacije.

Izvori sa kojima je Pobjeda razgovarala izričiti su da je slučaj na korak od rasvjetljavanja, ukoliko se logično razmišlja.

"Nije prirodno, bez obzira o kome se radi, da uzima novac od osoba za koje zna da su na mjerama tajnog nadzora, od osoba kojima je zaplijenjena droga, kojima je policija za petama i koji će biti uhapšeni. Sve to Elezović je znao. I gdje je tu logika", pitao je Pobjedin sagovornik iz ulcinjske policije.

Tvrdi da je i na mjerama tajnog nadzora zabilježeno "jadanje“ članova kriminalne grupe da im je Elezović za vratom, da ih prati.

Ispričao je da Elezović nije bio imun na optužbe svjedoka saradnika i da je insistirao da se sve to provjeri što prije i prekine agonija. Kako tvrde, bio je spreman i za poligraf, kao i da je išao na razgovore kod svih glavnih šefova u policiji u Baru i Podgorici, ali da niko nije reagovao.

Bez reakcije

Izvori iz policije tvrde da su Elezović i njegov brat tražili od nadležnih što prije da riješe slučaj i stave tačku na lažne optužbe, da ga uhapse ili oslobode teških uvreda. Kako nije bilo sluha za njegove molbe, izviori tvrde da se Elezović odlučio da sa najbližim prijateljima povede privatnu istragu.

Da li neko tome stao na put ili je sam Elezović odlučio da stavi tačku na sve, pokazaće istraga. Ali, jedno je sigurno.

Elezović je nestao 27. maja, a dopis o njegovom gubljenju traga preko Interpola dostavljen je tek četvrti dan albanskoj policiji, jer se vjerovalo da je napuštio zemlju kako bi stupio u kontakt sa vođom kriminalne grupe čiji članovi su uhapšeni zahvaljujući njegovim informacijama i radu.

Uporedo sa utvrđivanjem dokaza, policija ispituje i postavljanje požara na hangaru svjedoka saradnika koji je Elezovića označio kao korumpiranog policajca. Ravjetljavanjem pođara na gliserima svjedoka, kojima je prevožena droga, policija bi mogla da sklopi mozaik i dođe do više detalja.

Za sada, sve ostaje na iskazima Elezovićevih prijatelja iz Ulcinja i Bara koji tvrde da se znalo gdje je otišao, zbog čega i sa kim je trebao da se sastane, a koji su inicirali da se što prije istražitelji angažuju i zaštite ga.

Prema njihovim navodima, u Upravi policije postoje informacije koje ukazuju da su uhapšeni i sa njima povezana lca na slobodi planirala da lažno optuže Elezovića. Policija nije reagovala na te informacije. Dofijev rođeni brat koji je pratio tu grupu sve je saopštio pretpostavljenima i dao izjavu tužiocu u SDT, nije se reagovalo ni u iodnosu na ta saznanja.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.