Ratku Mladiću doživotna kazna zatvora

Potvrđena presuda

Ratku Mladiću doživotna kazna zatvora

Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, potvrdili su za N1 Sarajevo predstavnici žrtava koji prate presudu u haškoj sudnici.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Odbijena je žalba tužilaštva da Mladić bude osuđen za genocid u šest opština u BiH. 

Izricanje presude prenosi se odloženo pola sata i prenos je još u toku.

Ratko Mladić pojavio se u sudnici i prisustvuje izricanju presude koje se prenosi odloženo pola sata.

Na prvostepenu presudu, žalili su se i Mladićevi branioci i tužioci.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su tražili da osuđujući dio prvostepene presuda bude potvrđen, ali i da apelaciono vijeće generala Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Vijećem predsjedava sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije.

Članovi veća su sudije Mustafa El Baž (Mustapha EL Baaj) iz Alžira, Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour Panton) sa Jamajke.

General Mladić je u pritvoru u Ševeningenu (Scheveningen) od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje generalu Mladiću trajalo je od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svjedoka optužbe i 208 svjedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svjedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta mijenjana i dopunjavana do 2011.

Prije nego što se, u ljeto 2011., našao u pritvoru u Ševeningenu, general Mladić je, po nalazima ljekara, bio preživio tri moždana udara.

Za vrijeme provedeno u pritvoru, Mladić je bio podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan, a 2013. se u sudnici zahvalio Tribunalu što mu je spasao život.

Odbrana je, tokom cijelog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara.

Branioci su tražili i da bude utvrđeno da li je Mladić procesno sposoban.

Izvještaji sudskih ljekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska njega.

N1/Beta/

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.