Sa fiskalizacijom kasni 20.000 obveznika
Ilustracija

Kazne do 40.000 eura

Sa fiskalizacijom kasni 20.000 obveznika

Elektronsku fiskalizaciju na vrijeme je uvelo oko 15 hiljada poreskih obveznika, dok njih oko 20 hiljada kasni i na taj način krši zakon, kazala je načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti iz Uprave prihoda i carina Milica Vuletić. Ona je napomenula da inspekcija danas počinje kontrolu i da će kazne biti i do 40.000 eura.

Jedan dio obveznika je uredno ispoštovao zakonom propisane obaveze. Takvih obveznika je u ovom momentu 15 hiljada, dok s druge strane imamo značajan broj obveznika kod kojih se tek očekuje sistem evidentiranja prometa putem elektronske fiskalizacije.

“Rok za to je, naglašavam, već istakao, i ti obveznici se nalaze u svojevrsnom prekršaju. Prema našim procjenama, to je 20-ak hiljada obveznika. Moramo imati u vidu da su tu i pravna i fizička lica”, kazala je Vuletić.

Danas počinje kažnjavanje privrednika koji nijesu prešli na novi sistem  fiskalizacije.

“Za one obveznike koji u obaveznom roku ne ispoštuju propis biće namijenjene i kaznene odredbe kao što su zabrana obavljanja djelatnosti i novčane kazne od 650 eura i do 40 hiljada eura. To su visoke i ozbiljne kazne i ne bi nam bilo drago da se veliki broj obveznika nađe u takvoj situaciji”, kazala je

Dodala je da se nadaju da će već danas početi da rade na tome.

“Poreski inspektori će, ukoliko kod poreskog obveznika nađu da nije ispoštovan zakon, ostaviti rok od dan, dva da nabavi rješenje koje se odnosi na elektronsku fiskalizaciju, a nakon ponovne posjete, ukoliko obaveza ne bude ispoštovana, primijeniće se kazne”, objasnila je Vuletić.

Uprava prihoda i carina raspolaže sa oko 150 poreskih inspektora.

“Nastojaćemo da na teritoriji cijle Crne Gore rasporedimo ekipe i u tom smislu pružimo podršku obveznicima, ali i primijenimo mjere”, istakla je

Kaže da je u ovom momentu i previše zahtjeva za izdavanje tehničkih preduslova.

“Jer su obveznici čekali posljednji momenat. Međutim nadamo se da ćemo već dobiti nekoliko hiljada novih obveznika fiskalizacije što će nam značajno olakšati posao”, objasnila je načelnica u Upravi.

Ukoliko obveznik svom partneru izda fakturu koja nije fiskalizovana, ta faktura se ne smatra validnim dokumentom.

“I u samom poslovanju i u postupku inspekcijskog nadzora neće biti priznata kao poslovna dokumentacija, zato molim privrednike da insistiraju na dobijanju isključivo fiskalizovanih računa i faktura jer će se samo kao takvi računi priznavati”, zaključila je

Dodala je da Uprava nije dobila ni jednu primjedbu vezanu za funkcionisanje elektronske fiskalizacije.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.