Na radne sporove zaposlenih u ZZZCG potrošeno 246 hiljada eura
Zavod za zapošljavanje Crne Gore

U toku prošle godine

Na radne sporove zaposlenih u ZZZCG potrošeno 246 hiljada eura

Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Zavoda za zapošljavanje ZZZCG Goran Folić u razgovoru za Dan kazao je da je na radne sporove zaposlenih prošle godine potrošeno 246.533,17 eura.

Govoreći o zatečenom stanju u Zavodu, nakon što je preuzeo čelnu funkciju u toj ustanovi, naveo je da je zatekao, između ostalog, i informaciju o sudskim postupcima izvršenja za prošlu godinu. Prethodno je na čelu Zavoda bio Suljo Mustafić (BS).

“Pored svih nalaza iz Informacije, ističem samo jedan mali segment iz troškova aktivne mjere zapošljavanja, koji se odnosi na radne sporove zaposlenih, prema kome glavno potraživanje iznosi 80.504,87 eura, troškovi parničnog postupka 132.638,14, a troškovi izvršnog postupka 33.390,16. Dakle, ukupni troškovi po ovom postupku iznose 246.533,17”, naglašava Folić.

Dodao je da je Državna revizorska institucija (DRI) dostavila konačni izvještaj finansijske i revizije pravilnosti, prema kome je Zavod za prošlu godinu dobio uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj.

“Povodom revizije pravilnosti, DRI je izrekao negativno mišljenje. U okviru izvještaja izrečeno je 37 mjera, iskazani propusti i naložen način njihovog otklanjanja. U opštem dijelu, DRI je izrekla 64 mjere koje ukazuju na propuste i sugestije, i način njihovog uklanjanja. Istovremeno, ZZZCG je revizijom obavezan da sačini plan aktivnosti za realizaciju izdatih preporuka, koji treba da sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokove aktivnosti, a koji ne može biti duži od šest mjeseci. Zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih okolnosti, kolegijum za vršenje predmetne revizije Izvještaj je dostavio Ministarstvu ekonomskog razvoja, kao nadležnom resoru, i Odboru za rad, zdravstveno i socijalno staranje. Prema citiranom izvještaju DRI, u 2021. godini se očekuju izdaci u iznosu od 700.000 do 1.000.000 eura po osnovu otplate obaveza iz prethodnog perioda za zaposlene”, dodao je Folić.

Naglašava da u Izvještaju revizije godišnjeg finansijskog izvještaja, koji je sačinila DRI 2008. godine, nadležni kolegijum je iskazao negativno mišljenje na ukupan rad organa Zavoda.

“Pri tome, nadležni kolegijum je za taj izvještaj konstatovao da iskazane nepravilnosti zahtijevaju temeljno preispitivanje unutrašnje organizacije i načina funkcionisanja Zavoda u najskorije vrijeme. Ostaje nejasno zašto od 2008. do 2021. godine DRI nije izvršila temeljno ispitivanje načina rada i funkcionisanja Zavoda”, kaže Folić.

Istakao je da su ključni problemi u načinu rada i funkcionisanja iskazani u Izvještaju DRI.

“U cilju prevazilaženja svih evidentiranih problema i problema koje dnevno zapažam, nadležni organi u Zavodu će usvojiti plan aktivnosti sa predlogom mjera, nosiocima aktivnosti i rokovima za prevazilaženje postojećeg stanja, o čemu će javnost biti blegovremeno upoznata”, rekao je Folić.

Folić je kazao da je smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori uzročno povezano sa "politikom Vlade i resornog ministarstva u davanju podsticaja ekonomskog razvoja privrede u Crnoj Gori".

“Očekujemo nove investicije i dinamičniji razvoj malog i srednjeg biznisa, što je uslov za otvaranje novih radnih mjesta, a to bi značilo produktivno zapošljavanje i direktno bi uticalo na smanjenje broja evidentiranih nezaposlenih lica”, navodi Folić.

Zavod će, dodaje, ostvarujući svoju osnovnu funkciju posredovanja pri zapošljavanju, davati svoj doprinos, pri čemu će posebni akcenat stavljati na dnevnu i kontinuiranu saradnju sa svim privrednim subjektima.

“Na samom kraju, a ne manje važno, u Zavodu ćemo donijeti program štednje, jer je potpuno jasno da postoji ne samo obaveza, nego i prostor, da se kroz realizaciju mjera iz Izvještaja DRI može učiniti značajna ušteda kroz ozbiljan i odgovoran odnos poslovodstva i svih zaposlenih. Tako će se ušteđena sredstva usmjeriti na smanjenje nezaposlenosti”, zaključuje Folić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.