Sasoli poziva na prijem Zapadnog Balkana: EU mora da održi obećanje i prizna napretke

Predsjednik Evropskog parlamenta

Sasoli poziva na prijem Zapadnog Balkana: EU mora da održi obećanje i prizna napretke

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) založio se za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, nazivajući proširenje "pozitivnim projektom za mir i prosperitet" ali i dodao da tempo zavisi od ispunjavanja pristupnih kriterijuma.

"Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regionu, tako i Evropi u cjelini i pomoći da se osigura stabilan, prosperitetan i miran kontinent”, rekao je Sasoli za njemačku Medijsku grupu Funke (Funke Mediengruppe) u okviru koje izlaze brojni dnevni listovi.

Kako prenosi Dojče vele (Deutsche Welle) Sasoli je naglasio da će tempo pristupanja zavisiti od ispunjavanja pristupnih kriterijuma.

"U svakoj od ovih zemalja još moraju biti dovršene reforme", rekao je Sasoli, i dodao da Evropska unija mora da održi obećanje i prizna napretke.

Pregovore o pristupanju na Zapadnom Balkanu počeli su sa Crnom Gorom i Srbijom,  Albanija i Sjeverna Makedonija imaju status kandidata dok BiH i Kosovo još nisu zvanični kandidati, navodi DW i dodaje da se često podsjeća na obećanje koje je EU dala balkanskim državama na konferenciji u Solunu 2003. godine.

Tada je rečeno da EU nije potpuna bez Balkana. Ulazak Slovenije je tada već bio gotova stvar, uslijedio je prijem Rumunije, Bugarske i, na posletku, Hrvatske.

Njemačka novinska agencija DPA  podsjeća i na niz blokada pristupnog procesa, na primjer na bugarsko ometanje Sjeverne Makedonije zbog navodne "krađe istorije".

"Ta situacija je problematična jer balkanske države vrbuju i zemlje poput Rusije, Kine i Turske", ocjenjuje agencija.

"Spori napredak u poboljšanju veza sa EU zato može voditi tome da se zanemaruju reforme na polju demokratije i vladavine prava koje zahtijeva Brisel".

"Kao problematično posebno važi što balkanske države leže usred EU i graniče se sa članicama poput Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Hrvatske", zaključuje DPA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.