Bajden: SAD će biti uz svoje evropske saveznike naspram Rusije

Pred sastanak sa Putinom

Bajden: SAD će biti uz svoje evropske saveznike naspram Rusije

SAD će biti uz svoje evropske saveznike naspram Rusije, obećao je američki predsjednik Džozef Biden prije prvog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom predvidjenog 16. juna.

Bajden je u kolumni objavljenoj u subotu u listu Vašington post (The Washington Post) obećao da će učvrstiti "demokratske saveze" SAD naspram raznih kriza i rastućih prijetnji iz Rusije i Kine.

Američki predsjednik u srijedu odlazi u Evropu, gdje će učestvovati godišnjem samitima NATO i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), a 16. juna u Ženevi će razgovarati sa Putinom.

Samit Bajden-Putin dolazi u trenutku veoma velikih napetosti izmedju dvije suparničke sile.

SAD su uvele sankcije Rusije zbog nekoliko razloga optužbe za miješanje u izbore, hakerske napade, špijunaže, represije protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, vojne prijetnje prema Ukrajini i pripajanja crnomorskog poluostrva Krim.

Rusija je odgovorila sankcijama. Ta zemlja optužuje NATO za vojne aktivnosti u blizini svoje granice.

"Jedinstveni smo u odgovoru na ruske izazove evropskoj bezbjednosti, počev od njene agresije na Ukrajinu. Nema sumnje u odlučnost SAD da brane svoje demokratske vrijednosti, koje ne mogu da razdvoje od svojih interesa", naveo je Bajden u kolumni.

Američki predsjednik je dodao da se neće ustručavati da Putinu prenese posvećenost SAD i Evrope istim demokratskim principima u odbrani dostojanstva i ljudskih prava.

Bajden je u kolumni naglasio da Vašington ne želi konflikt.

"Želimo stabilan i predvidljiv odnos u kojem možemo saradjivati sa Rusijom na pitanjima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja", dodao je američki predsjednik.

Beta



Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.