Knežević:  Brutalno smo prevareni od strane Zdravka Krivokapića

Knežević: Brutalno smo prevareni od strane Zdravka Krivokapića

Crna Gora je 30. avgusta prošle godine većinski glasala za promjene, a sve su prilike da su dosadašnji dometi Zdravka Krivokapića takvi da je pravo pitanje je li do promjena uopšte došlo. Narod ne može moralno potonuti, može samo vlast. A na narodu je da odluči da li će takvu vlast spasavati ili je pustiti da potone na dno”, kazao je za „Politiku” Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, komentarišući najnovija dešavanja u vezi s odlukom premijera da odloži potpisivanje Temeljenog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i zahtjevima koji su se čuli iz dijela vladajućeg bloka, kojem pripada i Kneževićeva stranka, da se postavi pitanje svrsishodnosti opstanka ove koalicione vlade.

Na pitanje da li će DF pokrenuti pitanje smjene premijera ukoliko ne potpiše Temeljni ugovor i prihvati rekonstrukciju vlade, lider DNPa odgovara:

"Rekonstrukcija ili izbor nove vlade su neke od opcija za izlazak iz krize. Narod očekuje odgovornost i ispunjenje obećanja koja smo dali građanima. Svako ko nije spreman da učestvuje u demontaži Đukanovićeve političko-kriminalne hobotnice treba da se povuče i ustupi mjesto onima kojima je izborna volja građana svetinja".

Premijer je, ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, od mitropolita Joanikija zatražio oprost.

"Zdravko Krivokapić jeste zatražio oprost od mitropolita Joanikija, ali je sledećeg dana izjavio da bi bio nedostojan kao premijer i čovek da je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu. Toliko kontradiktornosti za manje od dvadeset četiri časa najbolje govori o premijerovom profilu. I sve ovo su samo pobrojane činjenice jer se suzdržavam od bilo kakvih političkih kvalifikacija u ovom trenutku. Uostalom, građani se svakog dana uvjeravaju ko je dosledan u odbrani Trojčindanske zakletve, a ko je dosledan u svojoj nedoslednosti", naveo je Knežević u razgovoru za Politiku.

Komentarišući odnose u vladajućem bloku,Knežević tvrdi da Demokratski front od početka poziva na razgovor i premijera i kolege iz parlamentarne većine.

"Međutim, Zdravko Krivokapić u širokom luku zaobilazi skupštinu i razgovor na ozbiljne društveno-političke teme. Zašto je to tako, pitanje je za njega, mada se neki odgovori već naziru. Mi se ni sa kim nismo ni svađali, tako da nema potrebe ni sa kim da se mirimo. Ali bez obzira na to što smo kao najjači konstituent parlamentarne većine brutalno prevareni od strane Zdravka Krivokapića, nikad nismo bježali od razgovora. E sad, to što neko teško podnosi razgovor i suočavanje s istinom odavno nije naš problem. Mi smo tu zbog naroda i tako će i biti, bez obzira na sve ucjene i pritiske koje trpimo", kaže Knežević.

On ocjenjuje da će Vlada Zdravka Krivokapića izgleda biti poznata po značajnom broju kadrova koji su 30. avgusta glasali za Demokratsku partiju socijalista, a sad zauzimaju neke od najodgovornijih funkcija u državi.

"I, što je tek paradoksalno, optužuju nas da doprinosimo povratku Mila Đukanovića, za koga su oni glasali na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine. To može samo u Crnoj Gori. Zato i ne čudi ovakva raspolućenost u vladi koja više podseća na neke psihološke trilere u kojima su glavni junaci podvojene ličnosti, nego što liči na ozbiljnu izvršnu vlast koja ima obaveze prema građanima", naveo je Knežević.

On je u izjavi za Poltiku kazao da je bavljenje Srebrenicom posle 26 godina način da se dodatno produbljuju podjele. Poručio je da je kao Srbin iz Crne Gore spreman da osudi svaki zločin koji je počinjen u ime srpskog naroda, ali bi volio kaže da se jednom neko sjeti i osudi zločine nad Srbima i pomene nevine srpske žrtve od 1941. do 2021. godine, koje su najbrojnije na Balkanu.

"Koliko je srpski narod bio izložen genocidu od 1941. do 2021. pravo je čudo da više ima ijedan Srbin živ na kugli zemaljskoj", ocijenio je lider DNPa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.