Obilježena tradicija duga 65 godina visokoškolskog obrazovanja u fizičkoj kulturi
Foto: Mediabiro

Obilježena tradicija duga 65 godina visokoškolskog obrazovanja u fizičkoj kulturi

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore (UCG) obilježio je 13 godina od osnivanja Fakulteta i 65 godina tradicije visokoškolskog obrazovanja kadra za sport.

Dekan Fakulteta Stevo Popović kazao je da je dosta toga urađeno u proteklom periodu.

“Reforma studijskih pograma se odvija po planu. U narednoj godini, pored dva osnovna studijska programa, ćemo zaokružiti i dva master studijska programa: Fizička kultura i zdravi stilovi života i Sport, fitnes i turizam. Poznato je da su studenti centar našeg interesovanja, pa moram istaći mobilnost studenata. Posebno iz razloga što je taj segment izuzetno pogođen pandemijom. Ipak, pored loših uslova za putovanje, značajan broj naših stedenata je na razmjenama širom Evrope kroz nekoliko programa i na ovu člinjenicu smo ponosni. Kada je mobilnost nastavnog osoblja u pitanju ona je slična”, rekao je Popović.

On je istakao da je naučno-istraživačka djelatnost Fakulteta na zavidnom nivou.

“Na ovaj segment aktivnosti je pandemija pozitivno uticala. Smijem zaključiti da nastavnici i saradnici nikad nisu bili naučno produktivniji nego u protekloj godini. Naši timovi rade neumorno i smijemo se pohvaliti novom opremom. Naš fakultet nastavlja i da razvija svoja tri naučna časopisa”, poručio je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, koji se zahvalio studentima na uspjesima koje su postigli.

Dario Novak ispred Federacije za fizičko obrazovanje Evrope (FIEP), je podsjetio da FIEP i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG-a imaju uspješnu i dugu istoriji zajedničkog djelovanja.

“Prije svega, ta se saradnja ogleda u djelovanju dva izvrsna stručnjaka, ujedno i predstavnika Crne Gore u porodici FIEP-a Evrope prof. dr Steva Popovića i docenta dr Jovana Gardaševića. Valja istaknuti saradnju sa uvaženim prof. dr Duškom Bjelicom”, kazao je Novak.

On je dodao da je Upravni odbor FIEP-a odlučio jednoglasno da dodijeli posebnu zahvalnicu Fakulteti za značajan doprinos razvoju nastave i naučno-istraživačkog rada u području sporta i fizičke i zdravstvene kulture, a povodom obilježavanja današnjeg jubileja.

Pokrainski sekretar za visoko obrazovanje i naučno tehnološki razvoj u Vladi Vojvodine Zoran Milošević čestitao je proslavu jubileja.

“Ono što je danas obilježeno i ono što vidim sjutra, jeste jedan moderan fakultet koji je odavno internacionalizovao svoju djelatnost koju je pokazao u saradnji, ne u regionu nego širom svijeta, u organizaciji konferencija, u radu časopisa koji su uzor svima nama”, poručio je Milošević.

Dodao je da malo fakulteta ima tri časopisa, te da je ponosan na saradnju sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

“Vi ste zaista ponos našeg prijateljstva i saradnje. Vjerujem da ćemo to biti u godinama koje dolaze. Ima dosta mladih kolega koji su zahvaljujući vašim doprinosom odavno u programima razmjene i svjedoče koliko smo potrebni jedni drugima”, istakao je Milošević.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović kazao je da je zahvalan Fakultetu što u svojim programima dosta dugo održava i njeguje olimpizam kao nastavnu granu.

“Promocija olimpijskih vrijednosti je veoma značajana za našu olimpijsku porodicu. Imamo priliku i zadovoljstvo da sarađujemo i u organizujemo jako značajnu konferenciju i događaj koji nadilazi regionialne okvire, a koja je već konstituisana kao tradicionalna i koja radi u korist sporta. Za vrlo kratko vrijeme od konstituisanja kao samostalnog fakulteta, postigli su izuzetne rezultate”, rekao je Simonović.

Događaj je ove godine obilježen i uručenjem plaketa nekadašnjim studentima Fakulteta, koji su ostvarili vanredne rezultate na međunarodnoj sceni sporta. Među njima su džudistkinja Jovana Peković, kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore Draško Brguljan, Sandra Kolaković, nekadašnja selektorka Srbije i Crne Gore, trener u Budućnosti, sada u Medicinaru iz Šapca, Dragan Adžić, nekadašnji trener ŽRK „Budućnosti“ i selektor Crne Gore i rukometašica Ana Milačić, koja igra za grčki AEK.

Plakete su uručene i prof. dr Amelu Mekiću, gostujućem profesoru na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, koji je bio prvak Evrope u džudou, i Vladimiru Gojkoviću, uspješnom selektoru vaterpolo reprezentacije i bivšem vaterpolisti, osvajaču evropske i svjetske medalje.

“Mislim da BiH i Crna Gora nisu u zavidnoj poziciji I, ako želimo da ostanemo u krugu velikih, moramo da se umrežimo da bi mogli da se zadržimo kako na sportskom tako i naučnom nebu. Raduje me što ovdje u Nikšiću prenosim svoje znanje. Upoznao sam grad, uživam u prleijepom ambijentu, klimi…”, kazao je Amel Mekić i poručio sportistima da razmišlaju o životu nakon karijere.

Fakultetu je čestitao i selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković.

“Meni je čast biti u ovakvom društvu. Ovo nije samo moje priznanje nego i za seniorsku vaterpolo rperezentaciju. Za mjerenja i istraživanja izlazimo u susret Fakultetu, jer se kod njih vidi velika energija da napreduju i idu u korak sa vremenom”, poručio je Gojković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.