Papa Franjo se sastao sa kanadskim kardinalima nakon otkrića masovne grobnice u toj državi
Papa Franjo

Grobnica pronađena ispod nekadašnje škole za domorodačku djecu kojom je upravljala Katolička crkva

Papa Franjo se sastao sa kanadskim kardinalima nakon otkrića masovne grobnice u toj državi

Premijer Kanade Džastin Trudo u petak je kazao da Katolička Crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva.

Papa Franjo sastao se u subotu s dvojicom kanadskih kardinala dok se njihova država suočava s otkrićem o posmrtnim ostacima 215 djece zakopanima na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu koju je otvorila Katolička Crkva.

Papa je posebno razgovarao s kardinalom Majklom Černijem i Markom Kveletom, saopštio je Vatikan. 

Mnogi Kanađani su pozvali papu da se izvini zbog uloge Katoličke Crkve u djelovanju rezidencijalnih škola između 1831. i 1996. koje su vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti. 

Papa se već izvinuo zbog uloge Crkve u doba kolonijalizma u Americi, ali takva izvinjenja inače upućuje tokomposjeta državama. Papina posjeta Kanadi još nije zakazana. 

Tadašnji kanadski sistem rezidencijalnih škola silom je odvojio oko 150.000 djece iz njihovih domova. Mnogi od njih su bili maltretirani, silovani i neuhranjeni. Istraga je 2015. utvrdila da je takav sistem predstavljao “kulturni genocid”.

Prošlomjesečno otkriće masovne grobnice s ostacima djece koja su pohađala rezidencijalnu školu u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenu 1978. godine, izazvalo je bijes Kanađana zbog nedostatka informacija i izbjegavanja preuzimanja odgovornosti. 

Trudo je u petak izjavio da se mnogi “pitaju zašto Katolička Crkva u Kanadi ćuti i ne istupa”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.