Svečano otvorena uređena pješačka zona i plato ispred Gimnazije "Slobodan Škerović"

Pješačka zona i novoizgrađeni plato ispred JU Gimnazije „Slobodan Škerović“ večeras su svečano otvoreni čime je centar Podgorice dobio još jedan novi ukras. Ovaj prostor je u potpunosti rekonstruisan i rekultivisan čime su u potpunosti integrisane dvije velike zelene površine – dvorište Gimnazije i novi park kod spomenika Ivanu Crnojeviću.

Tom prilikom gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković izrazio je zadovoljstvo što plato ispred gimnazije izgleda bitno drugačije i istakao da svaki boravak u ovoj školi predstavlja posebne trenutke inspiracije kada riječi postaju gotovo suvišne. 

"Drago mi je što smo iskoristili mandat aktuelne gradske uprave da se na neki način, koliko- toliko odužimo gimnaziji koja nije samo škola, nego jedan svojevrsni simbol našeg grada i to ne bilo kakav simbol, nego simbol prosvjetiteljstva svega što je napredno, nečega što mijenja i Podgoricu i Crnu Goru na bolje. Drago mi je da smo ovaj prelijepi mozaik u centru grada kojim se toliko ponosimo upotpunili i sa ovim lijepim prostorom “, istakao je Vuković izražavajući zahvalnost vrijednim kolegama iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

"Ponosimo se gimnazijom, pogotovo se ponosimo time kako nam gimnazija izgleda i kako funkcioniše tokom posljednjih nekoliko godina, a o tome mogu da svjedočim i kao bivši đak. Unazad nekoliko godina kada sam se dugo vremena našao u holu škole, gotovo da je nijesam prepoznao. Govorio sam o tome i čestitao dragoj Zoji Bojanić- Lalović na svemu što je postigla“, kazao je Vuković  dodajući da i večeras, ne slučajno želi da pošalje poruku da sve ono što je uprava gimnazije uradila posljednjih godina služi na čast ne samo ovoj obrazovnoj ustanovi nego i Podgorici i Crnoj Gori.

"Oni koji to ne vide, oni koji to ne razumiju, teško da će razumjeti i vidjeti bilo šta na pravi način, a mi ćemo biti tu da ih uvijek i kada god bude potrebno podsjetimo na tu činjenicu. Još jednom, hvala vam na ovoj privilegiji i neka živi naša gimnazija“, zaključio je gradonačelnik. 

Direktorica gimnazije Slobodan Škerović Zoja Bojanić Lalović istakla je da je veoma raduje što su nekadašnji gimnazijalci, a među njima i gradonačelnik Vuković odlučili da se na ovaj način oduže jednom od najljepših simbola Podgorice. 

“Sada kao profesorica kažem da nema ničeg ljepšeg nego kad profesora prevaziđu njegovi učenici, a mi upravo danas  osjećamo to da su nas naši gimnazijalci prevazišli i da su se vratili upravo odakle su krenuli u život, da se oduže mjestu gdje su se i prvi put spoznali sa vrijednostima života i gdje su stekli neke prve spoznaje. Zato sada i zvanično dragi gradonačelniče zahvaljujem u ime kolektiva gimnazije Slobodan Škerović , što ste imali sluha da nam uredite ovaj divan plato. Istina, ne čudi to, jer naš gimnazijalac profesor doktor Ivan Vuković dobro zna šta gimnazijalcima znači dvorište, šta im znači klupa uz gimnazijsku ogradu. Ovo je jedan novi prostor za neke nove generacije ali to su generacije koje imaju iste želje i iste potrebe.''

Bojanić Lalović je simbolično podsjetila da su tekovine gimnazije odavno izvan granica dvorišta te institucije. 

''Ne smijemo zaboraviti gimnaziju. Ne smijemo je zaboraviti zbog profesora, učenika koji su decenijama razvijali te pozitivne vrijednosti, zbog svega onoga što su oni dali gradu, ali i državi. Ako zaboravimo gimnaziju, zaboravili smo sve njih zaboravili smo istoriju, tradiciju, a onda znate uz to ide i sve ostalo. Nadam se da će naši gimnazijalci njihova pozitivna energija, upravo u ovom novom ambijentu razvijati neke nove ideje i ovaj svijet učiniti boljim. Vizija gimnazije jeste, da je gimnazija noseći stub humanog modernog, kulturnog i obrazovanog društva. Ako smo uspjeli da tu viziju prenesemo izvan ovih granica dvorišta, onda smo uspjeli'', zaključila je direktorica Lalović – Bojanić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.