Evropska unija izdaje 80 milijardi eura dugoročnih obveznica
Ilustracija

Plan oporavka vrijedan 750 milijardi

Evropska unija izdaje 80 milijardi eura dugoročnih obveznica

Prvi put u istoriji Evropska komisija u ovoj godini očekuje izdavanje 80 milijardi eura dugoročnih obveznica kako bi pomogla finansirati 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka od koronavirusa.

Prodajom obveznica, kao i kratkoročnih hartija od vrijednosti u 2021. godini, EU će "uspjeti pokriti najnužnije potrebe država članica i postaviti ih na put održivog oporavka", rekao je evropski komesar za spoljnu politiku i proširenje Johanes Han u saopštenju, najavljujući plan.

Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem mjeseca, a kratkoročne hartije od vrijednosti bi se prodavale od septembra, objašnjeno je u saopštenju Komisije.

Od sredine 2021. do 2026. godine, prosječno bi godišnje zaduživanje trebalo iznositi oko 150 milijardi eura, navodi se.

Najava dolazi nakon što je svih 27 država članica na nacionalnom nivou odobrilo modele finansiranja za taj plan, dajući zeleno svjetlo Komisiji za početak zaduživanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.