Držanje za nos kada kijate može dovesti do povrede: 34-godišnjak završio u bolnici, nedelju dana se hranio putem infuzije
Ilustracija

Držanje za nos kada kijate može dovesti do povrede: 34-godišnjak završio u bolnici, nedelju dana se hranio putem infuzije

S dolaskom toplijih dana pojavile su se i alergije, čiji simptomi zaista mogu da budu neprijatni, naročito kijanje.

Mnogi će, nakon što su kinuli već mnogo puta, začepiti nos rukom i zatvoriti usta misleći da će tako spriječiti ponovnu potrebu za kijanjem, ali ljekari kažu da to baš i nije dobra ideja.

Oni su u svom radu o posljedicama kijanja (Snap, crackle and pop: when sneezing leads to crackling in the neck) opisali da taj potez može da ošteti sinuse, ali i grlo, baš kao što se dogodilo jednom 34-godišnjaku čiji su primjer uzeli za svoj rad.

Njemu je povrijeđeno grlo, što je prouzrokovalo jake bolove i teško gutanje. Takođe je došlo do naprsnuća u vratu, a sve zbog pritiska koji se stvarao kada je sprječavao kijanje.

Ljekari kažu da se čulo pucketanje u vratu do rebra kada bi se pomjerao, što ukazuje na to da su se mehurići vazduha našli u grudnim mišićima. Proveo je nedelju dana u bolnici, gdje je primao antibiotike i hranu putem infuzije, a sve zbog zaustavljanja kijanja.

Još 2018. godine ljekari su u jednom izvještaju otkrili da može da dođe do otežanog disanja, perforacije bubne opne, pa čak i do pucanja moždane aneurizme kada se zaustavlja kijanje. Zbog jakog pritiska rizikuje se i narušavanje rada ostalih krvnih sudova, povreda dijafragme i pucanje rebra.

Kijanje je prirodna pojava koju ne bi trebalo da sprječavate. Naravno, uvjek kada vam se kija, prekrijte usta laktom ruke, maramicom ili zaštitnom maskom da biste spriječili širenje potencijalnih zaraza.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.