Bjeloruski opozicionar prerezao sebi grlo u sudnici
Trenuci nakon što je Latjupau sebi prerezao vrat, Foto: Screenshot

Prema navodima medija Latjupau je još živ

Bjeloruski opozicionar prerezao sebi grlo u sudnici

Bjeloruski aktivist prerezao je sebi grlo tokom ročišta na sudu nakon što je upozoren da će se njegova porodica i komšije suočiti sa krivičnim gonjenjem ako se ne izjasni krivim za učešće u masovnim protestima.

Stisipan Latjupau koji je u pritvoru od septembra 2020. godine prebačen je u bolnicu, a lokalni mediji navode da je još živ.

"Oče, nakon sastanka s tobom, GUBOPiK [Glavna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije] mi je došla i upozorili da ću, ako ne priznam krivicu, biti bačen u ćeliju s okorjelim kriminalcima, a krivični postupci bit će pokrenuti protiv moje rodbine i komšija", rekao je prije nego što će sebi prerezati grlo.

Video snimci pokazuju kako su Latjupau-a odveli iz zgrade suda u hitnu pomoć, a na odjeći i licu mu se vidi krv. Stražari su morali otvoriti kavez u kome se zatvorenik nalazio, a Latjupau je bio u nesvijesti kad je napokon odveden iz ćelije.

"Prijetili su mu progonom porodice ako se ne prizna krivicu. To je rezultat državnog terora, represije i mučenja u Bjelorusiji. Moramo to odmah zaustaviti", napisala je liderka bjeloruske opozicije Svjetlana Tihonovska koja se nalazi u egzilu.

Latjupau je zadržan 15. septembra 2020. godine, dok je pokušavao spriječiti policiju i radnike da preslikaju freske u stambenom dvorištu koje su bile obojene bojama opozicije. Dvorište je postalo poznato kao Trg promjena, a održavali su se noćni koncerti na kojima su se okupljali demonstranti nezadovoljni tvrdnjom autoritarnog vladara Aleksandra Lukashenka da je odnio pobjedu na predsjedničkim izborima u augustu 2020. godine.

Optužen je za organizaciju protesta, opiranje hapšenju i prevaru. Na državnoj televiziji optužen je i za planiranje trovanja policije. Latjupau je negirao ove navode.

On je jedan od desetina hiljada Bjelorusa koji su pritvoreni zbog protesta zbog izbornih rezultata koje nije prihvatio ni Zapad.

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, posljednjih je mjeseci nasilnim suzbijanjem protesta izazvao bijes mnogih zapadnih država.

U nastojanju da uguši glasove opozicije, Lukašenko je naredio da se avion kompanije "Rajan er" koji je letio između Atine i Vilniusa 23. maja preusmjeri do Minska dok je bio u bjeloruskom vazdušnom prostoru, tvrdeći da je primljena prijetnja bombom, iako je aerodrom u Vilniusu bio mnogo bliže.

Kada je avion pretražen na zemlji u Minsku, nije pronađena bomba, ali Lukašenkov kritičar i novinar Roman Pratasevič i njegov ruski prijatelj na letu su zadržani.

Evropska unija i druge zemlje rekle su da će incident imati posljedice po Bjelorusiju.

Blok je rekao da radi na dodatnim ekonomskim sankcijama Bjelorusiji, dok su Sjedinjene Države već poduzele poteze protiv bjeloruskih državnih preduzeća. Većina evropskih zemalja pozvala je svoje avione da izbjegavaju vazdušni prostor Bjelorusije i zabranila bjeloruskim prevoznicima let u svom vazdušnom prostoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.