Misija OEBSa objavila četvrtu procjenu reforme policije

Misija OEBSa objavila četvrtu procjenu reforme policije

Misija OEBS-a u Crnoj Gori objavila je 19. maja 2021. godine izvještaj Reforma policije u Crnoj Gori 2011-2019 – Procjene i preporuke o stanju dobrog upravljanja u radu policije, čiji je autor nezavisni ekspert Novak Gajić.

Ovo je četvrta procjena policijske reforme koju je sprovela Misija OEBS-a u Crnoj Gori i obuhvata osmogodišnji period između 2011. i 2019. godine. Istraživanje za izvještaj sprovedeno je krajem ljeta i jeseni 2019. godine i ne uključuje razvoj događaja u 2020. godini.

Izvještaj bilježi značajna dešavanja u policiji, identifikuje praznine i izazove i pruža konkretne preporuke za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu policije i druge vladine institucije i međunarodnu zajednicu. Izvještaj treba da predstavlja osnovu za buduće konstruktivne diskusije i da služi Vladi u konceptualizaciji i dizajniranju tekuće reforme policije - navodi se u saopštenju OEBSa.

Izvještaj je, kako se navodi,  zasnovan na opsežnom istraživanju i uključuje intervjue 78 osoba iz Uprave policije i drugih crnogorskih institucija, centralnih i lokalnih, te iz civilnog društva, medija i međunarodnih organizacija.

Fokusira se prvenstveno na dobro upravljanje u policiji, policijsku odgovornost i rad policije u zajednici.Izvještaj se djelimično nadovezuje na prethodni izvještaj: Reforma policije u Crnoj Gori 2006-2011: Procjena i preporuke, koji je sam izgrađen na osnovu dva prethodna izvještaja OEBS-a, objavljenih 2001. i 2006. godine - stoji u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.