Potpisan Memorandum o saradnji između MUP-a, UP i GA: Cilj saradnje unapređivanje azila, zaštita prava migranata...
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Potpisan Memorandum o saradnji između MUP-a, UP i GA: Cilj saradnje unapređivanje azila, zaštita prava migranata...

Ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović, v.d. direktor Uprave policije, Zoran Brđanin i predsjednik NVO Građanska alijansa, Boris Raonić, potpisali su Memorandum o saradnji u cilju unapređenja poštovanja ljudskih prava, posebno lica lišenih slobode, tražioca azila, migranata, azilanata, interno raseljenih, raseljenih lica i apatrida.

Cilj je unapređenje sistema azila u Crnoj Gori, i konačno rješavanje pravnog statusa interno raseljenih i raseljenih, prevencija apatridije u Crnoj Gori i zaštita prava migranata.

Potpisnici Memoranduma saglasni su da će se saradnja zasnivati na međusobnom informisanju, transparentnosti i odgovornosti.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova će na zahtjev Građanske alijanse omogućiti pristup analizi pojedinačnih zahtjeva za stalni i privremeni boravak, pružati saradnju u rješavanju statusa interno raseljenih lica sa Kosova, iz Srbije i Crne Gore. Zajedno sa predstavnicima GA, MUP će nastaviti aktivnosti naknadnog upisa u registre rođenih  djece rođene u raseljenju sa ciljem prevencije rizika od apatridije, kao i regulisanje pravnog statusa za djecu koja su napuštena.  Predstavnicima ove NVO omogućiće se da učestvuju u izradi podzakonskih akata, strategija, akcionih planova iz ove oblasti", saopšteno je iz MUP-a.

Uprava policije će kako navode aktivistima GA obezbijediti nenajavljene posjete prostorijama za zadržavanje lica, kancelarijama u kojima se ispituju lica lišena slobode, kao i razgovor sa njima u cilju utvrđivanja poštovanja ljudskih prava.

 Kako bi se pružila besplatna pravna pomoć aktivisti će posjećivati i Prihvatilište za strance, a sa njima će se dijeliti i statističke informacije o nelegalnim prelascima granice. Periodično će se posjećivati i granični prelazi.

"Građanska alijansa se Memorandumom obavezala na praćenje poštovanja ljudskih prava lica lišenih slobode, o čemu će sačinjavati i izvještaje sa preporukama za unapređenje stanja. Obezbijediće brošure za crnogorski jezik, kurseve za učenje jezika, istorije i kulture licima kojima je odobrena međunarodna zaštita, a o svim aktivnostima konsultovaće se sa MUP-om i Upravom policije, i informisati ih o učinjenom. Organizovaće se periodično zajedničke posjete kampovima u Spužu, Koniku i na Božaju, ali i jačati saradnja sa Direktoratom za upravne poslove, državljanstvo i strance, kao i sa područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i isprave", zaključili su iz MUP-a i dodali da se ovaj Memorandum zaključuje na period od pet godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.