Perović: Diskriminacija traje godinama, a i Vlada i SPC su spremni da potpišu
Gojko Perović

Perović: Diskriminacija traje godinama, a i Vlada i SPC su spremni da potpišu

Nedostatak ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve nas uvodi u zonu jedne diskriminacije, ali to traje godinama, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović za TV Vijesti.

Perović je, na pitanje kako vidi stav Sabora SPC da i nova crnogorska vlast izbjegava da potpiše Temeljni ugovor, kazao da duboko vjeruje da je ta formulacija proizvod jednog trenutnog i privremenog nesporazuma.

"Činjenica jeste da nedostatak ugovora između države Crne Gore i SPC uvodi nas u zonu jedne diskriminacije, ali to, kao što je crnogorska javnost upoznata, traje godinama, deceniju... Činjenica je, takođe da, koliko možemo da razumijemo iz saopštenja i iz onoga što su iskazi predstavnika Vlade Crne Gore, da je ova Vlada spremna da potpiše taj ugovor i da se na tom potpisivanju radi. Maltene smo došli do par koraka pred finalizaciju toga čina. Činjenica je isto tako da je SPC raspoložena i pokazala je svoju spremnost da se taj ugovor potpiše tako da vjerujem da će najskorija budućnost pokazati kako tu nema prostora više ni za kakvu diskriminaciju SPC u Crnoj Gori", rekao je Perović.

Na pitanje misli li da će Temeljni ugovor uskoro biti potpisan u Crnoj Gori, Perović navodi da vjeruje da će biti onako kako je bilo i najavljeno.

Perović navodi da još uvijek nema tačnog datuma kada će mitropolit biti ustoličen i da to određuje Sinod SPC.

"Procedura nam je poznata – njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, će da uvede u tron cetinjskih mitropolita novoizabranog mitropolita Joanikija. To će da se desi, kako praksa nalaže, u neko najskorije vrijeme, kada to odredi Sveti arhijerejski Sinod SPC. To je jedan vjekovni običaj, tako su ustoličeni svi crnogorski mitropoliti u posljednjih 100 godina i tako su vjekovima ustoličavani i zetski mitropoliti od osnivanja Zetske eparhije i kasnije Cetinjske mitropolije, pa do vremena ukidanja Pećke patrijaršije 1766. i kasnije po obnavljanju Patrijaršije taj se običaj nastavio – nijedan mitropolit cetinjski nije uveden u tron niti hirotonisan bez blagoslova pećkog patrijarha... Obično je to jedan saborni događaj, kao što je saborni događaj bio i izbor samog mitropolita, tako je i saborni događaj njegovo ustoličenje i očekuje se, pored patrijarha, prisustvo drugih arhijereja SPC", objašnjava Perović.

U vezi odluke Sabora SPC da stavi van snage odluku o osnivanju episkopskih savjeta, Perović kaže da je formulacija saborskog saopštenja takva da "nama koji nijesmo pravnici ne daje prostor za neki jasan zaključak.

"Vjerujem da će isto tako u najskorije vrijeme biti jasno o čemu se tu ustvari radi i o kakvoj saborkoj odluci je riječ kad je u pitanju rad episkopskih savjeta", zaključuje Perović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.