Srbija lider u regionu vakcinisanih protiv kovida, vakcinisano tri puta više građana u odnosu na Crnu Goru
Ilustracija

Aposlutni rekorder u svijetu je Izrael

Srbija lider u regionu vakcinisanih protiv kovida, vakcinisano tri puta više građana u odnosu na Crnu Goru

Prema podacima na sajtu covidodgovor.me, u Crnoj Gori su revakcinisane 74.783 osobe. Imunizovano je nešto iznad jedanaest odsto stanovništva što je slab rezultat u odnosu na region i stanje u Evropi.

Srbija je sa više od 30 odsto potpuno vakcinisanog stanovništva treća u svijetu i lider u regionu, dok je u Beogradu vakcinisan svaki drugi stanovnik. Slovenija je na drugom mjestu sa 18 odsto potpuno vakcinisanih, zatim Hrvatska sa 12 odsto i Crna Gora na četvrtom mjestu sa 11 odsto.

Na dnu liste su Sjeverna Makedonija gdje je potpuno vakcinisano oko dva posto stanovništva i Bosna i Hercegovina sa 1,34 posto potpuno vakcinisanog stanovništva. Pema podacima Our World in Data, Kosovo nema potpuno vakcinisanih.

Kosovo se ipak nalazi u bazi podataka o broju vakcinisanih sa najmanje jednom dozom vakcine – dosad je bar jednom dozom vakcinisano 2,8 posto populacije i sa tim postotkom Kosovo se nalazi na dnu liste zemalja iz regije.

I ovdje dominira Srbija sa 36 posto populacije koja je primila bar jednu dozu vakcine. Slovenija je druga sa 31 posto, Hrvatska 30 posto, dok je u Crnoj Gori barem jednu dozu primilo nešto iznad 20 posto populacije.

U Sjevernoj Makedoniji dosad je 10,8 posto populacije vakcinisano jednom dozom, a u BiH 5,76 posto.

U svijetu je do sada potpuno vakcinisano (građani koji su primili sve doze propisane protokolom vakcinacije) svega 5,2 posto ukupne populacije. Podaci naučne onlajn publikacije „Our World in Data“ pokazuju da je evropski prosjek dosta veći i da je na Starom kontinentu potpuno vakcinisano 15,1 posto od ukupne populacije, piše Aldžazira Balkan.

Svjetski rekorder je Izrael, gdje je gotovo 60 posto od cjelokupne populacije potpuno vakcinisano. U Evropi utrku u vakcinaciji predvodi Ujedinjeno Kraljevstvo sa gotovo 35 posto populacije koja je potpuno vakcinisana, dok je Mađarska na drugom mjestu, sa nešto više od 33 posto potpuno vakcinisanih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.