Sajam evropskih projekata održan kod Dvorca Petrovića na Kruševcu

Sajam evropskih projekata održan kod Dvorca Petrovića na Kruševcu

Privredna komora u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije danas je kod Dvorca Petrovića na Kruševcu organizovala Sajam evropskih projekata.

Na sajmu su govorili predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, glavna pregovaračica Crne Gore sa EU, Zorka Kordić, i ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Golubović je kazao da je današnji događaj odlična prilika da ukažemo na značaj daljeg ubrzanog evropskog puta naše države ali i na benefite koji su nam  na raspolaganju tokom procesa pregovora kao zemlji kandidatu. 

Kako je rekao, Privredna komora pridružila se obilježavanju Mjeseca Evrope.

“Naša institucija već dugi niz godina učestvuje u različitim međunarodnim projektima koji su u najvećem broju finansirani iz mnogobrojnih fondova EU. Do sada, uspješno smo realizovali 26 projekata”, rekao je Golubović.

Podsjetio je da Privredna komora trenutno implementira 25 projekata od čega 18 kroz evropske programe a koji se bave temama aktuelnim za nas kao servis poslovne zajednice, naše članice i društvo u cjelini. Njihova ukupna vrijednost je, kako je rekao, 27 miliona eura.

“Ne samo finansijski aspekt već posebno znanje i kompentencije koje se stiču kroz ove projekte značajno će unaprijediti i kapacitete naših privrednika kao tvoracanove vrijednsoti u ekonomiji. Privredna komora kao krovna institucija provrede, postavila je ciljeve u ovom kontekstu, a to je obučen i kompetentan ljudski potencijal sposoban da pomogne poslovnoj zajednici u korišćenju strukturnih fondova koji će nam biti dostupni nakon pridruživanja zajednici evropskih naroda.

Kazao je da vjeruje da će na tom putu imati podršku kancelarije EU i brojnih evropskih komora.

Posebnu pažnju, ističe, posvećuju ispunjavanju mjera iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Ovaj forum posvećeno se bavi  promocijom evropskih vrijednosti s posebnim akcentom na stvaranju pretpostavki za što povoljnije privredno učešće na evropskom tržištu”, rekao je Golubović.

Kazao je da vjeruje je ovo samo polazna tačka daljeg napredovanja na kolosjeku evropskih vrijednosti i evropskih mogućnosti.

Zorka Kordić kazala je da Privredna komora organizacijom ovog sajma i u uslovima koronavirusa potvrđuje svoju dosljednost.

Koncept ovog događaja, kako je rekla, podsjeća nas da reformski procesi koji se sprovode na u okviru evropske integracije Crne Gore zahtijevaju aktivno učešće svih aktera crnogorskog društva.

“Stoga je ovo prava prilika da ukažemo na značaj brojnih inicijativa koji se realizuju iz pomoć EU a koje zahvaljujuči razvojnom i finasijskom potencijalu cjelokupam evropski prostor podstiču na međusobnu saradnjuc za rješavanje zajedničkih izazova. Najznačajniji dio sredstava pomoći EU upredijeljen je preko nacionalnog IPA programa. Primjenjujući sekrotski pristup tokom 2014. pa sve do 2020. u sklopu ovih programa planirani su važni projekti usmjereni na jačanje konkurentnosti čiji će početak pružiti dodatne prilike i za privrednike”, rekla je ona.

Ona je istakla da su i programi prekogranične saradnje jako važni jer pomažu zemljama koje su u procesu pristupanja da međusobno razmjenjuju iskustva i znanja.

Ukazala je i na činjenicu da se značajna sredstava za crnogorsku privredu obezbjeđuju iz EU.

Kristina Oana Popa danas je na sajmu kazala da EU svoju pomoć izražava kroz razne instrumente ali je najvažniji instrument prepristupne podrške poznatiji kao IPA.

“Kroz IPU podržavamo modernizaciju crnogorske javne uprave i jačanje vladavine prava u Crnoj Gori. Takođe, pomažemo Crnoj Gori da zaštiti životnu sredinu i izgrdi bolje i sigurnije puteve i željeznice.Projekti IPA podržavaju preduzeća i preduzetnike kao i organizacije građanskog društva”, rekla je Popa.

Podsjetila je da je Crnoj Gori od 2007. Godine dodijeljeno više od 610 miliona eura što je dotaklo na hiljade života, podržalo poslovanje ali i razvoj ideja a sve u cilju podrške evropskom putu države.

Današnji sajama je organizovan kao dio proslave Mjeseca Evrope, a u njemu su, pored organizatora učestvovali i Ministarstvo ekonomskog razvoja, Investiciono-razvojni fond, Naučno-tehnološki park, IPC Tehnopolis, Luka Bar, Luka Kotor, Lipska pećina i Aerodromi Crne Gore.

Oni su na sajmu predstavili projekte u kojima učestvuju, a koji se finansiraju kroz različite programe Evropske unije.

Takođe, na Sajmu su predstavljene i prilike za finansiranje i učešće u projektima finansiranim iz EU fondova, ali i drugim nacionalnim programima finansiranja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.