ilustracija

"Sabor SPC ne donosi odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja i pritisaka"

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne donosi odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja i pritisaka, već isključivo po svom rasuđivanju, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

Iz SPC su kazali da je poslednjih sedmica insturirana medijska kampanja od političkih krugova “sa područja koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama”.

“U toj kampanji je tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa vjerni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim telima i organima”, rekli su iz SPC.

Kako su naveli, odgovor na ta pitanja je jasan i jednostavan i zasnovan je na kanonima Crkve i odredbama Ustava pomesne SPC.

“Vjerni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomesne Crkve, u ovom slučaju SPC, zastupa i u ime tog vjernog naroda u Saboru i van njega donosi odluke u krajnjoj instanci isključivo nadležni eparhijski arhijerej”, ističe se u saopštenju.

Iz SPC su kazali da arhijereji, članovi Sabora, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, nego isključivo pod svom rasuđivanju vodeći se brigom za spasenje i za dobro vjernog naroda.

“Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.