IV Forteca Filmski Festival otvoren i na Lipskoj pećini

28. maja IV Forteca Filmski Festival je otvoren i na Lipskoj pećini u saradnji sa Turističkom Organizacijom Prijestonice Cetinje. Festival je otvoren 25. maja na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

U uvodnom dijelu prve večeri festivala na platou Lipske pećine, publici se obratio menadžment Turističkog preduzeća Lipska pećina i Turističke Organizacije Prijestonice.

Iz Turističke Organizacije su istakli da je Filmski festival samo jedan od projekata koje oni organizuju. Sve posjetioce Cetinja u periodu koji je pred nama očekuje i izložba fotografija ptica, program Ljeto u Prijestonici ali i projekat Zelene destinacije - saopšteno je.

Iz Lipske pećine su istakli koliko su zadovoljni novim projektima koje iz godine u godinu plasiraju na turističkom tržištu Crne Gore ali i saradnjom sa Lokalnom Turističkom Organizacijom. Zelenilo koje krasi predio Lipe Dobrske svjedoči o potencijalu Cetinja kao buduće zelene turističke destinacije.

Jedna od prvih crnogorskih škola, pećina ime dobila po lipama

U uvodnom dijelu je predstavljeno i mjesto u kome se Lipska pećina nalazi.

Sa terase kafea Lipske pećine se vidi Dobrsko selo. U Dobrskom selu, otvorena je jedna od prvih škola u Crnoj Gori. Naime, 1842 godine Petar II Petrović Njegoš otvorio je narodnu, seosku školu u Dobrskom selu. Nastava se održavala u Manastiru Dobrska Ćelija a škola je radila 70 godina, podsjetili su.

Lipska pećina je nazvana po krošnjama lipe kojima je predio u kome se nalazi bio prekriven. Lipsku pećinu je stvorila Cetinjska rijeka. Ova rijeka danas nije aktivna u svom nadzemnom obliku, međutim, njeni nekadašnji podzemni kraci su, kako je navedeno,  i danas puni vode.  

Na području Cetinja se nalazi više od 1000 speleoloških objekata a najpoznatije pećine medju njima su: Cetinjska, Lipska i Obodska.

Lipska pećina je posjećivana i u 19. vijeku kada se u nju ulazilo preko užeta. Prvi posjetioci svjedoče o činjenici da pećinom vlada mrak a čuju se samo kaplje vode, čiste kao suza.

Sinoć je otvoren i program VEČERI NA LIPSKOJ PEĆINI.

Svakog petka i subote, pored bogatog programa, posjetoce i goste Lipske pećine očekivaće i večernja tura pećinom u trajanju od 60 minuta po sniženim cijenama.  Sinoć, a i u noći koja je pred nama 29. maja ova tura će početi u 10h.

Marko Vujanović je ispred Turističke organizacije poželio dobrodošlicu gostima Festivala i istakao kako će Prijestonica Cetinje u budućnosti dočekivati turiste sa novim i izuzetnim sadržajima koji će upotpuniti njihov boravak u Crnoj Gori.

Direktor Turističkog preduzeća Lipska pećina istakao je da je Lipska pećina prvi i jedini speleološki objekat u našoj zemlji koji je valorizovan i osposobljen za posjete savremenim stazama i osvjetljenjem.

28. maja je prikazan film Goliat/Goliath, švedski film iz 2018 godine, kao i film Charter, koji je isto švedsko ostvarenje ali iz 2020 godine.

Za 29. maj su programom predviđeni filmovi:

Čovjek koji se igrao sa vatrom dokumentarna drama iz 2018 godine

Savršeni pacijent  Drama, triler iz 2019 godine

Rezervacija mjesta je obavezna i za 29.maj i to putem broja telefona: 067 00 30 40.
29. maja projekcija počinje od 20:30h.

Svi filmovi koji su dio ovog festivala će u ograničenom vremenskom periodu biti dostupni i onlajn. Festival obezbjeđuje onlajn prikazivanje u periodu od 25. maja do 8. juna ove godine. Kako biste iskoristili i ovu mogućnost i filmove pogledali u udobnosti vaših domova prijavite se na  mail adresu: [email protected] radi unosa podataka za otvaranje digitalne platforme. (oznacite mail sa: ONLINE SCREENING i vase ime) - zaključuje se.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.