Ovako izgleda novi logo nacionalne avio kompanije Air Montenegro
Logo

Ovako izgleda novi logo nacionalne avio kompanije Air Montenegro

Na konferenciji za medije u Vladi Crne Gore danas je predstavljeno pobjedničko rješenje za logo nacionalne avio kompanije To Montenegro.

Izvršni direktor kompanije ToMontenegro, Predrag Todorović, kazao je da je na konkurs stiglo 109 idejnih rješenja iz Crne Gore i inostranstva.

"Komisija je radila dosta kvalitetno kako bi ih evaluirala i obavila procese selekcije i predselekcije. Zahvalio bih žiriju koji je odradio fenomenalan posao", rekao je Todorović na konferenciji povodom predstavljanja novog logoa kompanije,prenosi portal RTCG.

On je naveo da je bilo puno ideja za rješenje problema novog vizuelnog identiteta, kao i da su svi imali drugačija mišljenja, ali i zajednički cilj kako doći do najboljeg.

"Komisija je zaključila da bi komercijalno ime trebalo da bude Air Montenegro, jer je to spoj avio-kompanije i imena države, kao i da smo imali mogućnost da pokušamo da sačuvamo nešto od postojećeg logoa MA. A to radimo i generalno kao kompanija", rekao je Todorović.

On je naveo da su pokušali da naprave njegovu restilizaciju, a sa pravne strane provjerili su da logo nije zaštićen.

"Zahvalio bih porodici autora izvornog znaka sa kojima smo stupili u kontakt", dodao je Todorović.

E2eFzVvXEAACSyI

Član stručnog žirija i dekan Fakulteta vizuelnih umjetnosti Nikola Latković je kazao da je zadatak konkursa bio da sačuva tekovinu Montenegro Erlajnsa.

"Održavamo kontinuitet koji je započet 1995. godine", naveo je Latković.

Od dostavljenih 109 rješenja, žiri je prvo izdvojio 25, a potom pet radova.

Latković je kazao da su unaprijedili konkurs po uslovima.

"Ispoštovani su svi stručni parametri konkursa i jedan je od najmotivišućih konkursa u Crnoj Gori do sada", kazao je Latković ističući da su ključnu riječ imali stručnjaci.

Nagradni fond iznosio je 20 hiljada eura.

"Prvoj nagradi pripalo 16 hiljada, drugoj nagradi dvije i po hiljade, a trećoj nagradi, koja je podijeljena, hiljadu i po eura"m saopštio je Latković.

Pobjedničko rješenje je, kako je naveo, diskretnija restilizacija znaka Montenegra erlajnsa.

"To je znak koji sam sebe brani, i pred stručnom i pred laičkom javnošću", kazao je on. 

Autor pobjedničkog rješenja logoa je grafički dizajner Maksim Arbuzov iz Rusije.

"Ovo rješenje koje se naslanja na prethodni logotip, koji je dio nasljeđa vaše zemlje. Smatrao sam da treba da ga sačuvam i nadogradim", rekao je Arbuzov.

On je kazao da su prethodni logo karakterisale oštri uglovi koji su kreirali određenu emociju.

"Smatrao sam da te linije treba sačuvati, ali malo odvojiti. Novi logo se sastoji iz dva dijela. Tu se nalazi orao u letu ali i simbolika planina iznad kojih leti taj orao", naveo je Arbuzov.

Drugi dio zadatak je bio, kako je naveo, kreirati jedinstveni tekstualni dio logoa.

"Jedan od izazova je bio taj što je naziv brenda Air Montenegro dugačak. Imao i kraću verziju AIR MNE", kazao je Arbuzov.

Druga nagrada je dodijeljena Nikoli Badi Radonjiću iz Podgorice.

Andrej Šeter i Petar Ćalov podijelili su treću nagradu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.