EU podstiče evropsku integraciju Zapadnog Balkana
Ilustracija

Održan drugi sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora država članica CEI

EU podstiče evropsku integraciju Zapadnog Balkana

Drugi sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora država članica Centralno-evropske inijative (CEI) u okviru predsjedavanja Crne Gore ovim značajnim regionalnim mehanizmom tokom 2021. godine, održan je danas putem video konferencije u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova.

Sastankom je predsjedavao nacionalni koordinator za CEI, generalni direktor za multilateralne poslove, ambasador Veljko Milonjić, a učestvovali su predstavnici 16 država članica CEI i Izvršnog sekretarijata CEI.

Specijalni gosti sastanka bili su predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta, čime je potvrđena saradnja između CEI i institucija EU na planu podsticanja procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i podrške zemljama Istočnog partnerstva, kao i spremnost za osnaživanje političke i projektne saradnje između EU i CEI.

Generalni direktor Milonjić istakao je važnost veće sinergije i organizovanja redovnih sastanaka Inicijative uz učešće EU zvaničnika u cilju obezbjeđivanja koordinisanog i sinhronizovanog pristupa rješavanju regionalnih izazova i aktivnije podrške zemljama članicama CEI.

U kontekstu predstojećih aktivnosti, najavljen je sastanak ministara vanjskih poslova koji će biti održan 23. juna u virtuelnom formatu. Učesnici su pozdravili realizovane aktivnosti u okviru vladine, ekonomske i parlamentarne dimenzije rada, kao i aktuelnosti u pogledu fondova i instrumenata iz kojih se finansiraju projektne aktivnosti.

Na sastanku je zaključeno da je Inicijativa, pod dvogodišnjim predsjedavanjem Crne Gore, potvrdila jedinstvenu ulogu u promociji regionalne saradnje i prosperiteta regiona, posebno u kontekstu održivog oporavka zemalja članica od pandemije koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.