Viljereal u penal seriji pobijedio Junajted, trofej LE i plasman u Ligu šampiona
Heronimo Rulji heroj pobjede nad "Crvenim đavolima", Foto: Getty images

Istorija za Unaji Emerija koji četvrti put osvaja to takmičenje

Viljereal u penal seriji pobijedio Junajted, trofej LE i plasman u Ligu šampiona

Fudbaleri Viljareala osvojili su Ligu Evrope prvi put u istoriji pobjedom nad Mančester Junajtedom u finalnoj utakmici u Gdanjsku posle boljeg izvođenja jedanaesteraca 11:10 (1:1).

Heroj u penal seriji bio golman Heronimo Rulji, koji je najprije realizovao jedanaesterac u 11. seriji, a zatim i odbranio pokušaj Davida de Hee za najveći uspjeh u istoriji Žute podmornice i plasman u Ligu šampiona sljedeće sezone.

Svih deset igrača dva tima prethodno su bila uspješna u svojim pokušajima, na kraju je došao red na čuvare mreže. Iz te borbe je kao pobjednik izašao golman Viljareala, apsolutnog autsajdera u finalnom okršaju protiv slavnog kluba sa Old Traforda.

Viljareal je došao do istorijskog trofeja, a njegov trener Unai Emeri do ukupno četvrtog u Ligi Evrope, potvrdivši da mu u tom takmičenju nema ravnog, prenosi Sport klub.

Tokom 120 minuta velike borbe nije bilo pobjednika. Španski tim je poveo pogotkom Đerara Morena u 29. minutu, da bi u 55. Edinson Kavani postigao gol za izjednačenje i kasniji odlazak u penal seriju.

Od početka meča na sjeveru Poljske bilo je jasno u kojem će pravcu ići okršaj za pehar – Junajted sa velikim posjedom i terenskom inicijativom, Viljareal u defanzivnom bloku čeka šansu iz kontra-napada ili prekida.

Na drugi način je Žuta podmornica stigla do prednosti. Dani Pareho je izveo slobodan udarac, a Đerar Moreno pobjegao odbrani rivala i u padu sa sedam metara postigao gol.

1622057540GettyImages1320210751scalede1622057575853

Foto: Getty images

Nije tim Unaija Emerija odustao od svoje igre ni posle vođstva, sprečavajući sastav Olea Gunara Solšera da ozbiljnije priprijeti u prvom poluvremenu. I dalje su Đavoli dominirali terenom, kružili oko šesnaesterca protivnika, ali im je nedostajao završni pas.

Za nijansu konkretniji bili su Englezi od početka drugog dijela, međutim, defanziva Viljareala sa svim igračima iza lopte djelovala je neprobojno.

Kada Junajted nije uspijevao kroz igru da dođe do poravnanja, učinio je to posle prekida. I uz dosta sreće. Na odbitak iz kornera natrčao je Markus Rašford, lopta se posle rikošeta odbila na peterac do Edinsona Kavanija, kojem nije bilo teško da je sprovede u nebranjenu mrežu.

1622065102GettyImages1320217908e1622065127881

Foto: Getty images

Samo nekoliko trenutaka kasnije, Rašford je mogao da donese preokret timu sa Old Traforda, da bi zatim pokušao i Kavani glavom. Do promjene rezultata nije došlo, pa se otišlo u produžetke.

Tamo je samo Viljareal zaprijetio dva puta, preko Alberta Morena i Paka Alkasera, čiji su udarci završavali daleko preko gola. Pitanje osvajača Lige Evrope rešavalo se u penal seriji, gdje je uspešniji bio Viljareal.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.