Zakon o porijeklu imovine na dnevnom redu Skupštine tokom ljeta
Božena Jelušić

Jelušić optimistična

Zakon o porijeklu imovine na dnevnom redu Skupštine tokom ljeta

Zakon o porijeklu imovine trebalo bi da bude usvojen među prvima, jer je to bilo predizborno obećanje, osobito koalicije „Crno na bijelo“, kazala je poslanik Građanskog pokreta URA Božena Jelušić i istakla da joj je žao što još uvijek nije došlo do toga.

“Očekujem da u najskorije vrijeme taj zakon prođe javnu raspravu i bude usvojen. Nadam se da će u toku ljeta biti na dnevnom redu”, navodi Jelušić u izjavi za Dan.

Donošenje zakona o porijeklu imovine bilo je glavno obećanje građanima u kampanji za parlamentarne izbore prošle godine. Kako su ranije navodili iz Građanskog pokreta URA, njegovo usvajanje je ključno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“To je jedini način da sankcionišemo i ponešto vratimo Crnoj Gori vezano za tranziciju i nepoštenu privatizaciju”, ističe Jelušić.

Jedna od ključnih tačaka sporazuma koji su potpisali lideri tri koalicije ("Za budućnost Crne Gore“, "Mir je naša nacija“ i "Crno na bijelo“), koje su na parlamentarnim izborima uzele većinu, jeste i beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala. Oni su najavili usvajanje sistemskih zakona, među kojima je i zakon o porijeklu imovine koji će obuhvatiti sve javne funkcionere.

Da država i društvo koji su opterećeni kriminalom i korupcijom, posebno onim na visokom nivou, što je slučaj sa Crnom Gorom, imaju potrebu za donošenjem ovakvog zakona, smatra i poslanik SNP-a Dragan Vukić.

”Treba da se ispitaju i sankcionišu svi vidovi nezakonitog bogaćenja na štetu državne imovine i imovine građana, pa i čuvene odluke o dodjeli stanova državnim funkcionerima pod vrlo povlašćenim uslovima, daleko od tržišnih. Zato će prioritet u procesu utvrđivanja imovine biti stavljen na javne funkcionere i sa njima povezana lica”, kaže Vukić.

Prema njegovom mišljenju, usvajanje ovog zakona je više nego potrebno, kako bi se građanima konačno predoči lo ko je u proteklom periodu stekao enormno bogatstvo, a nije ga mogao opravdati primanjima koja je imao.

“Kod vladajuće većine svakako postoji volja da se usvoji ovaj zakon, što ne možemo reći za funkcionere opozicije, posebno DPS-a, jer je za mnoge od njih poznato da imaju ogromnu imovinu i sredstva koja teško da mogu logično opravdati”, smatra Vukić.

Iako je Dan pozvao više funkcionera DPS-a, od predstavnika te stranke nijesu uspjeli da dobiju komentar na ovu temu.

Politički analitičar Božidar Čolaković navodi da je donošenje ovog zakona kamen temeljac na kome bi trebalo graditi pravednije društvo u budućnosti.

“Primjena ovih zakona trebalo bi da dovede ne samo do bolje distribucije pravde u društvo koje je skoro pa naviklo da postoje neki koji su iznad zakona i pravila, to jest, na institucije korumpirane i oslabljene do nivoa nemiješanja u sopstveni posao, već i do reinterpretacije naše skorije prošlosti “, ističe Čolaković.

Kako ukazuje, utisak je da postoji politička volja da do kraja godine zakon bude usvojen.

“Nije potrebno naglašavati koliko je, i sa stanovišta napredovanja u pregovorima o članstvu u EU i sa stanovišta raskida sa dosadašnjom političkom praksom, važno da ovakav zakon, kao i zakon o lustraciji, budu usvojeni. Efikasna borba protiv korupcije na visokom nivou nezamisliva je bez zakona koji bi bio usaglašen sa najboljom evropskom praksom”, kaže Čolaković.

Prema njegovom mišljenju, mora se raskinuti sa političkim kontekstom građenim u prethodne tri deceni je, koji je usavršavan po mjeri jedne partije, apsolutnog monopoliste na političkoj sceni.

“To je dovelo do očiglednosti postojanja korupcije na visokom nivou, kao i do javnih tajni o bogatstvu pojedinih političara i njima bliskih tranzicionih pobjednika, onih koji su se „snalazili“, dok prosječan građanin nije umio da se „snađe“ u tranzicionim okolnostima, očemu svjedoči njegov standard, kako je više puta sa najviših državnih adresa u više navrata objašnjavana pojava koju su pojedini teoretičari nazivali prvobitnom akumulacijom kapitala na crnogorski način”, zaključuje Čolaković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.