Đukanović ugostio Linde

"Zahvaljujući OEBS-u značajno je unaprijeđen politički sistem i demokratski kapacitet naše države"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjedavajuću OEBS-om i ministarku vanjskih poslova Kraljevine Švedske An Linde koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je zahvalio ministarki Linde za ličnu i pažnju koju OEBS poklanja zemljama Zapadnog Balkana, što je posebno važno u kontekstu mišljenja da pažnja EU prema ZB popušta, a što, kako ističe, za posljedicu ima pad reformskog entuzijazma u regionu  i otvaranje prostora za uticaj trećih strana.

U tom smislu, je uz čestitke na predsjedavanju OEBS-om, čestitao ministarki Linde i na izboru prioriteta u njenom mandatu, posvećenosti fundametalnim vrijednostima OEBS-a, što će podstaći zemlje regiona da dalje idu putem usvajanja evropskih vrijednosti, kazao je on.

Đukanović je naglasio da Crna Gora veoma poštuje ovu organizaciju, ne samo što kao mala zemlja vidi značaj multilateralne saradnje, već i jer je OEBS prva međunarodna organizacija koja je po obnovi nezavisnosti primila Crnu Goru u članstvo i sa čijim je strukturama ostvarena izuzetna saradnja i partnerstvo.

Zahvaljujući tome, ističe Đukanović usvojene su mnoge ekspertize koje su nedostajale Crnoj Gori i značajno unaprijeđen politički sistem i demokratski ambijent naše države.

Slijedeći takvo iskustvo, Crna Gora želi, kazao je Đukanović da nastavi saradnju sa OEBS-om i da je unaprijedi, vjerujući da je to dragocjeno i za region sa kojim Crna Gora nastavlja da blisko sarađuje kako bi evropski sistem vrijednosti što prije bio usvojen na ovim prostorima.

Takođe iskazao je i snažnu podršku za napore OEBS-a u rješavanju konfliktnih situacija, ističući da će  Crna Gora kao odgovorna članica biti veoma pouzdan partner  u afirmaciji vrijednosti OEBS-a i napora na učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu OEBS, poručio je Predsjednik.

Linde je naglasila da je susret sa Đukanovićem čast, posebno u kontekstu njegove važne uloge u obnovi crnogorske nezavisnosti, uspostavljanju dobrih odnosa sa susjedima i učvršćivanju Crne Gore duboko u bezbjednosnu politiku euroatlantskog prostora.

Ona je ponovila posvećenost Organizacije Crnoj Gori kao snažnoj učesnici i članici, kao i jaku namjeru da sarađuje sa misijom OEBS-a u našoj zemlji.

Naglasila je da su glavni prioriteti podrška  bezbjednosnom redu u Evropi i konceptu odbrane sigurnosti i bezbjednosti koji se ne bavi samo vojnim sredstvima, već odbranom  vrijednosti društva u kontekstu svih prava.

Zahvalila je za podršku OEBS-u u suočavanju sa najvećim izazovom te organizacije, rješavanju konflikata, i naglasila da je Crna Gora vrijedan i aktivan partner OEBS-a, što je potvrđeno i tokom predsjedavanja Forumom za bezbjednosnu saradnju 2015.

Uz poruku da je OEBS sa svojim ekspertizama  na raspolaganju Crnoj Gori u procesu reformi, istakla je i kontinuiranu podršku Švedske evropskoj integraciji Crne Gore i posvećenost naporima da se obezbijedi da zemlje kandidati, među kojima Crna Gora prednjači, postanu države članice.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim kretanjima u regionu uz saglasnost za potrebu kontinuirane, posvećene pažnje i strateškog pristupa Evrope prema  ZB u cilju očuvanja stabilnosti i savladavanju bezbjednosnih izazova, i neophodnost nastavka reformi u zemljama koji će voditi do bilansa ostvarenih rezultata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.