Od juna postepen povratak slobodnog kretanja unutar EU
Ilustracija

Od juna postepen povratak slobodnog kretanja unutar EU

Lideri EU 27 izrazli su danas optimizam povodom poboljšanja epidemiološke situacije u Evropi.

Do kraja maja očekuje se raspodjela preko 300 miliona doza vakcina protiv kovid-19 zemljma članicama, a u junu još dodatnih 400 milona doza, najavljeno je sa samita u Briselu.

Ubrzana vakcinacija, zajedno sa početkom primjene digitalnih kovid sertifikta već u junu bi trebalo da vraća normalnost u pogledu slobode kretanja unutra EU, dodaju u Evropskom savjetu.

”Imaćemo dovoljno vakcina da do kraja jula vakcinišemo 70 procenata odrasle populacije. Ako ovako nastavimo moći ćemo bezbjedno da ponovo otvorimo naša društva”, poručila je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

On je izrazila nadu da će Evropska agenija za lijekove odobriti vakcinu ”Fajzer i Biontek” za maloljetnike od 12 do 15 godina i naglasila da istraživanja pokazuju da su postojeće vakcine efikasne i protiv poznatih mutacija i sojeva virusa Kovid-19.

Kada je riječ o digitalnim sertifikatima oni bi, prema riječima, Fon der Lajen, od sredne juna trebalo da postepeno vrate slobodu kretanja unutar EU.

„Mehanizam prepoznavanja sertifikata će biti spreman na EU nivou od 1. juna, a od sredine juna zemlje članice će biti u prilici da se uključe u sistem. Na zemljma članicama je zadatak da pripreme svoje nacionalne sisteme za izdavanje sertifikata“, kaže Fon der Lajen.

Ona zaključuje da su digitalni sertifikati jedinstvena prilika da EU konkretno pokaže kako doprinosi boljitku svakodnevog života svojih građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.