Bjelorusija: Hamas prijetio da će oboriti avion Rajanera
ilustracija

Bjelorusija: Hamas prijetio da će oboriti avion Rajanera

Direktor odjeljenja za vazduhoplovstvo bjeloruskog Ministarstva saobraćaja Artjom Sikorski kaže da je aerodrom u Minsku dobio imejl o postavljenoj bombi u juče prizemljenom avionu "Rajanera". Agencija "Belta" navodi da su prijeteću poruku uputili militanti Hamasa.

Artjom Sikorski navodi da je sadržaj imejla bio napisan na engleskom jeziku, a poslat je sa adrese protonmail.com.

"Mi, vojnici Hamasa, zahtijevamo da Izrael zaustavi vatru u Pojasu Gaze. Zahtijevamo da Evropska unija prestane da podržava Izrael u ovom ratu. Znamo da se učesnici ekonomskog foruma Delfi vraćaju kući avionom FR-4978. Na avion je postavljena bomba. Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni, bomba će eksplodirati nad Viljnusom 23. maja", pisalo je u poruci, koju prenosi agencija Belta citirajući neimenovani izvor.

Bjeloruska agencija navodi da su informacije o prijetnji proslijeđene posadi kompanije "Rajaner" odmah nakon ulaska letjelice u vazdušni prostor Bjelorusije i uspostavljanja komunikacije između bjeloruskog kontrolora letjenja i letjelice.

Podsjetimo, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio je juče da avion kompanije "Rajaner" na liniji od Grčke do Litvanije, u kojem se nalazio opozicioni novinar, prinudno sleti u Minsk.

Po slijetanju aviona, bjeloruska policija privela je opozicionog novinara Romana Protaševiča i njegovu djevojku Sofiju Sapegu. 

Protaševič se nalazi na potjernici zbog prošlogodišnjih protesta nakon predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko proglasio pobjedu.  

Iz "Rajanera" je saopšteno da se u avionu nije nalazilo ništa što bi moglo da predstavlja bezbjednosnu prijetnju i da je vazduhoplov, nakon nekoliko sati provedenih u Belorusiji, uspješno sletio u Viljnus u 20.45.  

Direktor "Rajanera" rekao je ranije danas da vjeruje da su se u avionu te kompanije nalazili agenti bjeloruskog KGB-a.

Izjava direktora "Rajanera" je prva zvanična potvrda da su se u Minsku iskrcale još četiri osobe, čime se podgrijevaju spekulacije da su Protaševiča pratili pripadnici bezbjednosnih službi i prije slijetanja aviona. 

Lukašenkov potez naišao je na oštre reakcije evropskih država, a EU prijeti i uvođenjem sankcija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.