Od 1. jula EU dobija digitalne COVID sertifikate
Ilustracija

Od 1. jula EU dobija digitalne COVID sertifikate

Od 1. jula Evropska unija uvodi digitalne COVID sertifikate koji bi trebali da osiguraju povratak fundamentalnog prava slobode kretanja unutar EU, uz zaštitu putnika od zdravstvenih rizika.

U Evropskoj komisiji kažu da su u pitanju “tri tipa sertifikata”: o vakcinaciji, negativnom testu, odnosno informaciju o oporavku od COVID-a, da će biti besplatni za sve građane EU i izdavat će se u digitalnoj i papirnoj formi.

”Ovo je istorijski trenutak”, izjavio je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders,prenosi Al Džazira.

Rejnders je pozvao zemlje članice da se uzdrže od “dodatnih restrikcije za one koji posjeduju ove pasoše”, kao i da umjesto PCR testova za prelazak granica prihvate i brze antigen testove, prenosi Tanjug.

Provjera validnosti sertifikata

”Kada je riječ o vrstama vakcina, prihvataju se sve vakcine odobrene od Evropske agencije za lijekove, a na zemljama članicama je da odluče da li će prihvatiti druge. Postoji i fleksibilnost da se u certifikate dodaju nove informacije kao što je trajanje imuniteta vakcinisanih ili oporavljenih”, dodao je Rejnders.

Do 1. jula na nivou EU uspostaviće se mehanizam koji će omogućiti zemljama članicama da provjere validnost certifikata bez obzira gdje su izdati u Uniji.

Kada je riječ o sertifikatima o vakcinaciji koji su izdati od strane trećih zemlja, uključujući i Crnu Goru, u Komisiji navode da će se voditi odvojeni razgovori o međusobnom priznanju srtifikata, a da je u međuvremenu predloženo zemljama članicama da prihvate dokaze o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.