Crno na bijelo: Amandamnskim djelovanjem unaprijedićemo budžet, fokus na socijalnim problemima
Foto: Crno na bijelo

Crno na bijelo: Amandamnskim djelovanjem unaprijedićemo budžet, fokus na socijalnim problemima

"Ovogodišnji budžet donosi se u izuzetno nepovoljnoj situaciji, sa mnogo problema – od zdravstvenih pa do drugih. No, bilo kakav budžet koji se može unaprijediti je mnogo bolji od nastavljanja sadašnjeg stanja. Našim amandamnskim djelovanjem obuhvatili smo sjever i jug, ali smo se prije svega fokusirali na socijalne probleme i potrebe najugroženijih kategorija društva“, saopštila je poslanica sa liste Crno na bijelo Božena Jelušić u Skupštini Crne Gore na današnjoj press konferenciji na kojoj se govorilo o amandmanima koje će taj poslanički klub predložiti na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu.

Amandamnskim djelovanjem, prema riječima poslanice Suade Zoronjić, poslanički klub Crno na bijelo podržaće alimentacioni fond i raditi na smanjivanju jaza između sjevera i juga, koji je nastao kao posljedica politike prethodne vlasti.

"Očekujem da ova Vlada učini iskorak i da podjednako ulaže u sve regionalne djelove Crne Gore. Konkretno, da bi Bijelo Polje postalo regionalni centar sjevera, treba valorizovati prirodne potencijale i predstaviti ih dostupnim turistima. To je jedno od važnih pitanja čije će rješavanje zadržati omladinu i radno sposobno stanovništvo koje uveliko odlazi, najčešće zbog loših socio-ekonomskih uslova. U tom smislu, uputićemo amandman za Cmiljaču. Sredstva za tu baznu stanicu ovim budžetom iznose oko 80 hiljada eura, a kako su radovi već ugovoreni i započeti, toliki novac za njihov završetak nije dovoljan. Zato ćemo amandamnom tražiti dodatna sredstva čime bi se završilo vodosnabdijevanje te bazne stanice na Bjelasici dužine oko osam kilometara. Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 578 hiljada. Drugi amandman koji ćemo uputiti odnosi se na Đalovića pećinu, gdje je opredijeljeno 2,5 miliona eura. Potrebna je izgradnja dalekovoda, od Ribarevina do glavne trafo stanice na Bjelasici. Ugovoreni radovi koštaju oko 881 hiljadu. Vrijednost radova za ta dva razvojna infrastrukturna projekta na Bjelasici je million i četiristo šezdeset devet eura”, navela je Zoronjić.

Kako je još kazala, budžetom će tražiti i preraspodijelu novca za bolnicu u Bijelom Polju, gdje je potrebno izdvojiti otprilike za jedan milion eura za magnetnu rezonancu, koja bi značila preporod za liječenje stanovništva na sjeveru i rasterećenje kliničko-bolničkog centra.

"Sem toga, uputićemo i amandman kojim bi se izdvojila sredstva za izgradnju fiksulturne sale OŠ Mrkojevići u Baru”, istakla je još Zoronjić.

Odbornica koalicije Crno na bijelo na Cetinju Vladana Lompar navela je da će amandmanskim djelovati na Budžet za 2021. godinu kako bi se obezbijedila sredstva koja Zakonom o Prijestonici pripadaju Cetinju.

"Već smo jako umorni od obećanja i šarenih laža i cjelokupnog odnosa prema Cetinju. Prijestonica Cetinje treba da dobije sredstva u iznosu od 1 odsto projektovane vrijednosti budžeta Crne Gore za 2021. godinu, jer bi sve suprotno od toga bilo nepoštovanje Zakona o Prijestonici. Zato smo odlučili da djelujemo amandamanski i da tražimo da se Cetinju dodijeli cjelokupan iznos sredstava za projekte predložene Senatom, odnosno oko šest miliona i 50 hiljada eura, jer sadašnjim predlogom iznos koji se želi dodijeliti je circa 3,7 miliona eura. Cetinje se nalazi u ovakvom stanju upravo zbog rukovođenja DPS-a koji tamo čini vlast, ali se nadam da će baš oni prvi podržati naš amandman. Očekujem tu pomoć od svih poslanika u Skupštini Crne Gore i sada ćemo vidjeti ko je zbilja spreman da sa riječi pređe na djela. Vjerujem da smo do sada pokazali visok stepen razumijevanja, imajući u vidu da se radi o vrlo izazovnoj godini, ali se zakoni moraju poštovati”, kazala je Lompar.

Poslanica Božena Jelušić napomenula je da se ostali amandmani odnose na socijalne politike, odnosno na dvije usluge Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

"Jedan se odnosi na porodičnog saradnika, što je projekat koji su podržali UNICEF i UNDP, koji sprječava izmiještanje djece iz porodica, daje podršku smiještanju djece u porodice i zadržavanju djece u hraniteljskoj porodici. To je projekat koji je pokazao nevjerovatan uspjeh, čijim bi izostankom napravili nesagledivu štetu upravo ranjivim porodicama. Druga usluga se odnosi dnevne centre za djecu sa smetnjama u razvoju. Prethodno Ministarstvo rada i socijalnog staranja obavijestilo je javnost da opštine više neće finansirati smještaj korisnika u dnevnim centrima, jer lokalne samouprave treba da odrede cijenu, uslove i kriterijume. Međutim, ova odluka predstavlja rizik da dnevni centri za djecu sa smetnjama u razvoju i njihovi korisnici budu lišeni smještaja, ishrane i ostalih potreba tokom boravka u njima. Ove dvije usluge služe za najranjivije kategorije društva, a smatramo da nedostajuća sredstva nisu velika. Sadašnjim budžetom za te potrebe predviđeno je oko milion i 60 hiljada eura, a našim amandamnom izdvojilo bi se dodatno oko 300 ili 400 hiljada eura”.

Poslanica Jelušić je istakla i da će poslanički klub Crno na bijelo još podržati Zakon o alimentacionom fondu, kao i da su već uputili sugestije koje se odnose na politike o rodnoj ravnopravnosti. 

"Tim zakonom se URA bavi od 2015. godine, kada je i napravila predlog zakona. Pokušaćemo da dođemo u situaciju da se ta vrsta usluge može garantovati porodicama koje po tom osnovu ne dobijaju novac. Na kraju, uputili smo sugestiju da se, kako ove godine po prvi put imamo programsko, a ne linijsko budžetiranje, vodi računa o takozvanom rodno odgovornom budžetiranju. To ne znači da žene dobijaju dodatna sredstva, već promišljanje svih projekata budžetskih jedinica tako da obezbijede rovnu ravnopravnost za oba pola”, zaključila je Jelušić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.