Evropska unija otvara granice za vakcinisane
Ilustracija

Evropska unija otvara granice za vakcinisane

Evropska unija odlučila je da se otvori za sve one koji su vakcinisani, prenosi Asošijeted pres.

Iako su ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu jutros donijeli odluku i o ukidanju putnih restrikcija za sve građane trećih zemalja koji su dobili obije doze vakcine, ta odluka trebalo bi da bude potvrđena na nivou Savjeta EU u petak.

"Komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU iz nebitnih razloga ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili posljednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU",navedeno je u izjavi Evropske komisije.

EMA je do sada odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

Ambasadori su preporučili da se pravila promijene kako bi se dozvolile nebitne posjete EU putnicima koji su potpuno vakcinisani - drugim riječima, oni koji su primili obije doze vakcine od dvije doze ili jedne u slučaju injekcije Džonson i Džonson. Međutim, o pitanju kako će posjetioci moći da dokažu da su vakcinisani, EU je rekla da će pojedine države članice odlučiti koje će dokaze prihvatiti.

Zvaničnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli sprovođenje plana za vitalni spas nadolazeće turističke sezone.

Očekuje se da će Evropska unija otvoriti svoje granice za potpuno vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vrijeme za popuštanje mjera po pitanju putovanja.

Međutim, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su opet uvesti stroge mjere.

Obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Digitalni sertifikat mogao bi da otvori više zemalja EU za putovanja unutar Unije krajem juna, čak i dok traje pandemija korona virusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv korona virusa, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest. To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje nisu mogle da se vakcinišu.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti sertifikat donosi unutar njihovih granica.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.