Borel od vođa Zapadnog Balkana očekuje objašnjenje o političkim prilikama u regionu
Žozep Borel

Borel od vođa Zapadnog Balkana očekuje objašnjenje o političkim prilikama u regionu

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel sjutra na večeri s vođama sa Zapadnog Balkana u Briselu očekuje da mu iznesu svoje viđenje političke situacije i razvoja u regionu, izjavio je portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano.

On je time na brifingu za novinare u EK odgovorio na pitanje agencije Beta šta tačno očekuje Borel da čuje od lidera regiona i koja je njegova poruka njima, imajući u vidu da je visoki predstavnik EU šefovima diplomatija Unije prošle nedjelje rekao da situacija na Zapadnom Balkanu predstavlja "ozbiljan geopolitički problem".

Samo održavanje sastanka je važno jer je Borel ocijenio da takvih susreta između visokih zvaničnika EU i Zapadnog Balkana nije bilo, rekao je Stano.

To je, po njegovim riječima, "logičan nastavak rasprave koju su šefovi diplomatija EU održali prošle nedjelje o regionu kad su razgovarali iz šireg strategijskog i političkog ugla o Zapadnom Balkanu, a ne samo o proširivanju".

Proširivanje je za EU, ali ministri inostranih poslova Unije su, po riječima Stana, htjeli da sagledaju situaciju iz šireg ugla.

"Razlog i cilj sutrašnjeg susreta je da se zaista čuje od vodja sa Zapadnog Balkana kako oni vide tamošnju političku situaciju i stanje stvari", rekao je Borelov predstavnik za medije.

On želi da se "obnovi mnogo redovnije angažovanje oko znatno širih pitanja od samog proširivanja, o čemu mi imamo mnogo češće kontakte na mnogim ravnima EU i partnera sa Zapadnog Balkana".

"To je cilj te večere i očekivanje je da će se takve razmijene mišljenja nastaviti i dati jasniji podstrek tekućem angažovanju EU u odnosu na Zapadni Balkan", zaključio je Stano.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.