Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor
Sa sastanka

Đukanović sa Osmani

Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se na marginama samita Brdo-Brioni Procesa u Ljubljani sa predsjednicom Republike Kosovo Vljosom Osmani.

Osmani je zahvalila Đukanoviću na prihvaćenoj inicijativi za susret, kao i za jasne stavove tokom današnjeg Samita i konstruktivnu podršku koju je  Crna Gora godinama pružala Kosovu uz uvjerenje da će dvije zemlje iskoristiti  mogućnosti koje se otvaraju za jačanje saradnje.

Osmani je poručila da Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor, jer je to zemlja koja je pod liderstvom Đukanovića prošla svoje reforme, priključila se NATO i značajno približila članstvu u EU. Zahvalila je i za ulogu Đukanovića u ostvarivanju saradnje sa Albancima u Crnoj Gori koji su, kako je kazala, važan dio crnogorskog društva. 

Osmani je poručila da vidi budućnost Kosova u EU, koje želi da gradi partnerske odnose sa svim državama, a Crna Gora je u tom smislu na vrhu liste prijatelja i saveznika.

 Đukanović je zahvalio za visoke ocjene o Crnoj Gori i potvrdio da je saglasan da je vrijeme za intenziviranje bilateralnih odnosa.

"Nemamo otvorenih pitanja ni nerazumijevanja, ali imamo zajedničke ciljeve EU i NATO, ali i zabrinutost za stabilnost regiona", kazao je Đukanović.

Na toj liniji, istakao je da je svaki dobar primjer dobrosusjedskog odnosa blagotvoran i zato i odnosi Crne Gore i Kosova mogu da budu primjer.

"Odnos prema manjinama i njegovanje tog odnosa izuzetno su važni i kao mostovi saradnje dvije države", kazao je Đukanović.

Predsjednik je nakon Samita otputovao u Brisel gdje sjutra u sjedištu NATO-a ima susret sa Generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, a kasnije i radnu večeru sa liderima zemalja Zapadnog Balkana (WB6) na poziv visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Đozepa Borelja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.