Nema pravde u CG dok se pitanje naknada za majke ne riješi
Sa jednog od protesta majki

Nema pravde u CG dok se pitanje naknada za majke ne riješi

Dok se pitanje naknada za majke ne riješi, pravde u Crnoj Gori nema, poručuju majke bivše korisnice nadoknada po osnovu materinstva, koje od januara čekaju odgovor iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića povodom zahtjeva za sastanak, piše Dan.

Predstavnice majki kažu da od borbe nijesu odustale, ali da se i njihovom strpljenju bliži kraj, te da su protesti krajnji metod borbe kojem će pribjeći u borbi za svoja prava.

Iz kabineta premijera nijesu od govorili na pitanja Dana oko zahtjeva majki.

Jedna od koordinatorki Željka Savković kaže da, gledajući danas u opozicionim klupama one koji su na najperfidniji način prevarili 22.051 majku, oduzimajući im stečeno doživotno pravo, ne može da ne pomisli da je pravda spora, ali dostižna.

“Tu su jer bolje i ne zaslužuju. Sto posto sam sigurna da su ih majke sa svojim porodicama kaznile na izborima. Čekajući prijem kod premijera, strpljivo, kao što smo strpljivo i protestovale protiv bivših, dajući šansu i Vladi i skupštinskoj vladajućoj većini koji su glasovima istih tih prevarenih majki tu gdje jesu sada, gledamo zašto smo to mi bile monstrumi, bombe i neprijatelji države. Novca je bilo i te kako, ali nezajažljivost pojedinaca iz bivše vladajuće većine i „uglednih pravnika“ je bila velika”, kaže ona i dodaje kako čekaju da li će ih nova vlada ispoštovati, ili će biti samo kopija bivše vlade.

Ipak, vjeruje da će nova parlamentarna većina stati iza potpisa kojim su se obavezali na vraćanje nadoknada.

Koordinatorka majki iz Bijelog Polja Rosanda Peković navodi da ne može reći da je nova vlada veće razočaranje od stare, ali da zbog ignorisanja majki zaslužuju da se stave u istu ravan. Kaže da su protesti krajnji metod koji će primijeniti u borbi za prava.

“Tadašnja opozicija, a sadašnja vlast javno je osudila nezakonito i neustavno oduzimanje naknada, ocjenjujući takav potez kao nepoštovanje zakona i kršenje Ustava. Zbog toga su podržavali naše proteste, svakodnevno bodrili majke, govorili da izdržimo i nakon 11 dana štrajka glađu. Testirali su našu izdržljivost iako se niko od njih nije solidarisao i priključio štrajku glađuu znak protesta zbog kršenja Ustava. Svaki lider tadašnjih opozicionih partija je potpisao inicijativu o vraćanju naknade kad dođu na vlast, uz obrazloženje da novca ima, samo ga treba pravilno raspodijeliti. Inicijativa je potpisana pečatom, i to je za nas bila garancija koju smo na izborima potvrdili glasovima”, navodi Pekovićeva.

Dodaje da su od nove vlade i skupštine tražili da se uradi analiza i utvrdi koliko novca trenutno ide za majke sa troje i više djece, koje su po raznim osnovama nastavile da primaju neku vrstu naknade, koliko ima žena koje su se vratile na penzije, te kolika su socijalna primanja, davanja za invalide naknade sa biroa rada.

“Ubijeđene smo da bi novac koji je trenutno u opticaju podmirio naknade kada bi se premostio u ovu svrhu davanja. Međutim, premijer i nova vlada nemaju sluha za majke. Nemaju ni poštovanja prema nama, iako se radilo o kršenju Ustava. Stečeno pravo je neotuđivo i to moraju da znaju, posebno kad se imaju u vidu naknade bivših poslanika i funkcionera gdje je zakon ukinut kao neustavan, ali stečeno pravo nije moglo biti ukinuto”, ističe Pekovićeva.

Rosanda Peković kaže da je vraćanje naknada majkama i Zakon o slobodi vjeroispovijesti trebalo zajedno rješavati.

“Nova vlast nije smjela da zaobiđe naš problem, koji je u najvećoj mjeri doprinio smjeni vlasti. Prvo smo razmišljale da se možda prave ludi i čekaju da im se obraćamo i molimo da ispoštuju ono što su sami potpisali i na šta su stavili pečat. Međutim, ne radi se o tome, već je jasno da se nastavlja kontinuitet vladavine starog režima, koji ne poštuje obavezujuća obećanja, kao ni Ustav koji po svakom slovu prava mora da bude garant svakom građaninu u državi Crnoj Gori! To znači da premijer, zajedno sa svojim ministrima, nas skoro 22.000 žena želi da napravi ludim i neznavenim kao da se ništa nije desilo”, navodi ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.