Sukobi Palestine i Izraela

Emotivni susret sa ocem: Beba izvučena živa iz ruševina nakon napada u kojem je poginula skoro cijela porodica

Radikalne palestinske grupe ispalile su 55 raketa ka Izraelu, dok su izraelske Odbrambene snage bacile najmanje 100 bombi na podzemne objekte i bunkere palestinskog Hamasa u centralnim i sjevernim dijelovima Pojasa Gaze, javila je izraelska državna radio-stanica "Kan", pozivajući se na portparola vojske.

U intenzivnim izraelskim vazdušnim napadima na Gazu u subotu je ubijeno najmanje 10 osoba, među kojima i osam mladih rođaka koji su se okupili da proslave Bajram sa svojim majkama i uništili visoku kulu u kojoj je bio smješten Asošijejted pres, vodeća američka novinska agencija.

Supruga Mohameda Hadidija i pet sinova nalazili su se u kući kada je bombardovana, a samo je petomjesečni Omar živ izvučen iz ruševina. Spasioci su tražili preživjele kroz gomile razbijenog betona prošaranog igračkama i hranom pripremljenom za obrok u kojem se nikada nije uživalo.

"Moja supruga je otišla da posjeti svog brata i pošto su djeca uživala igrajući se sa svojim rođacima, ostali su da prenoće",rekao je Mohamed za Observer.

Njegova supruga i djeca su nastradali, osim malog Omara.

Potresan trenutak kada se Mohamed ujedinio sa svojim petomjesečnim sinom je zabilježen kamerom.

"Hvala Bogu, još uvijek imam Omara" rekao je nesrećni Mohamed.

Vazdušni napad koji je usmrtio Hadidijevu porodicu dogodio se samo nekoliko sati uoči napada na toranj Al Džala, u kome su bile smještene medijske kancelarije, uključujući Al Džaziru, AP i AFP. AP je opisao raketne udare, koji su direktno prenošeni na televiziji, kao „poslednji korak vojske da ućutka izvještavanje sa teritorije“, i upozorio da će „svijet zbog toga znati manje o tome šta se dešava u Gazi“.

Najmanje 23 osobe poginule su u subotu uveče i nedjelju ujutro u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu, gdje su srušene tri zgrade, naveli su ljekari.

Dopisnik ruske agencije TASS javio je jutros sa lica mjesta da su se u Tel Avivu čule eksplozije i da su aktivirane sirene za uzbunu na vazdušni napad.

Prema izvještaju radio-stanice, za sada nema podataka o povrijeđenima u Izraelu nakon napada iz Pojasa Gaze.

Pres-služba Odbrambenih snaga Izraela saopštila je da su se raketni napadi u pograničnom području nastavili jutros nakon skoro tri časa pauze.

Izraelske snage izvršile su sinoć i napad na kuću jednog od lidera Hamasa u Pojasu Gaze Jahije Sinvara. Sinvarova kuća je uništena, a za sada nije poznato gdje se on nalazi.

Pres-služba Odbrambenih snaga Izraela potvrdila je da su se u Tel Avivu i predgrađima tog grada aktivirale sirene za uzbunu.

Izraelska vojska i palestinske grupe u Pojasu Gaze vrše raketne napade od ponedjeljka, 10. maja, nakon početka nereda blizu džamije Al Aksa u Jerusalimu početkom ovog mjeseca.

Savjet bezbjednosti UN održaće danas sastanak posvećen eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.